Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kukurydziany chleb sodowy to szalenie prosty przepis na bezglutenowe pieczywo. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Potem ,gdy wystygnie, plasterki podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund lub posmaruj masłem i owiń je folią przed ponownym podgrzaniem w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 170 g masła
- 3 jajka
- 2 1/2 szklanki maślanki lub 2 1/2 szklanki mleka zakwaszonych 2 1/2 łyżki soku z cytryny albo 5% octu
- 3 szklanki (525 g) mąki kukurydzianej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli
- oraz forma o średnicy 25 cm lub żeliwny garnek bez pokrywki lub staromodny prodiż, który trzeba wcześniej nagrzać
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gdy piekarnik jest rozgrzany, umieść w nim formę o średnicy 25 cm. Wcześniejsze rozgrzanie formy zapewni chrupiącą skórkę.
- Rozpuść masło w małym rondlu lub w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Odłóż jedną łyżkę stopionego masła.
- Jajka wymieszaj z maślanką.
- W osobnej dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj mieszankę maślanki i stopione masło; wymieszaj drewnianą łyżką.
- Otwórz drzwiczki piekarnika i wyjmij ruszt piekarnika z rozgrzaną formą. Ostrożnie wlej 1 łyżkę zachowanego masła i posmaruj formę, tak aby dokładnie pokryło dno i ścianki.
- Wylej ciasto do formy; ciasto będzie skwierczeć, ale tym się nie przejmuj. Wierzch ciasta może wyglądać nieco niechlujnie. Po prostu wygładź go łyżką.
- Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka lub patyczek do szaszłyków wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Chleb podawaj jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.