Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy

2021-03-29
Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy
Autor: Shutterstock Kukurydziany chleb jest pyszny i całkowicie bezglutenowy
łatwy
30 min
4

Kukurydziany chleb sodowy to szalenie prosty przepis na bezglutenowe pieczywo. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Potem ,gdy wystygnie, plasterki podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund lub posmaruj masłem i owiń je folią przed ponownym podgrzaniem w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 170 g masła
  • 3 jajka
  • 2 1/2 szklanki maślanki lub 2 1/2 szklanki mleka zakwaszonych 2 1/2 łyżki soku z cytryny albo 5% octu
  • 3 szklanki (525 g) mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli 
  • oraz forma o średnicy 25 cm lub żeliwny garnek bez pokrywki lub staromodny prodiż, który trzeba wcześniej nagrzać

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gdy piekarnik jest rozgrzany, umieść w nim formę o średnicy 25 cm. Wcześniejsze rozgrzanie formy zapewni chrupiącą skórkę. 
  • Rozpuść masło w małym rondlu lub w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Odłóż jedną łyżkę stopionego masła.
  • Jajka wymieszaj  z maślanką. 
  • W osobnej dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj mieszankę maślanki i stopione masło; wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Otwórz drzwiczki piekarnika i wyjmij ruszt piekarnika z rozgrzaną formą. Ostrożnie wlej 1 łyżkę zachowanego masła i posmaruj formę, tak aby dokładnie pokryło dno i ścianki.
  • Wylej ciasto do formy; ciasto będzie skwierczeć, ale tym się nie przejmuj. Wierzch ciasta może wyglądać nieco niechlujnie. Po prostu wygładź go łyżką.
  • Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka lub patyczek do szaszłyków wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Chleb podawaj jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.