Kocham te placki – puszyste, delikatne i lekko słodkie. A do tego robią się w 5 minut

Kocham te placki – puszyste, delikatne i lekko słodkie. A do tego robią się w 5 minut
Autor: Shutterstock Kocham te placki – puszyste, delikatne i lekko słodkie. A do tego robią się w 5 minut
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Placki twarogowe z bananem to szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Dzięki twarogowi są bogate w białko, a banan nadaje im naturalnej słodyczy, eliminując potrzebę dodawania cukru. To idealna propozycja dla osób aktywnych, dzieci oraz wszystkich, którzy szukają lekkiego, ale sycącego śniadania.

Dlaczego warto jeść placki twarogowe?

Placki twarogowe to doskonałe źródło białka, które wspomaga regenerację mięśni i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Twaróg dostarcza wapnia, który wzmacnia kości, a banan dostarcza potasu – minerału kluczowego dla prawidłowej pracy serca i mięśni. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pancakes.

Placki twarogowe bez cukru – naturalna słodycz

Dzięki dodatkowi banana placki są naturalnie słodkie, co pozwala uniknąć rafinowanego cukru. Banan nie tylko poprawia smak, ale również dodaje kremowej konsystencji i sprawia, że ciasto lepiej się łączy. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak, możesz dodać do nich cynamon, wanilię lub garść rodzynek.

Zobacz również:

Znalazłam przepis na ptasie mleczko w wersji fit. Lekkie, pyszne, smakuje jak marzenie

9 prostych zasad żywieniowych dla KAŻDEGO - pomogą jeść zdrowiej i schudnąć

Najlepszy napój na trawienie, który przynosi ulgę w kilka chwil. Idealny po ciężkostrawnych potrawach

Jak podawać placki twarogowe?

Świetnie smakują same, ale można je również podawać z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami czy odrobiną miodu. Dla bardziej sycącej wersji możesz posypać je orzechami lub polać masłem orzechowym. To uniwersalne danie – sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet jako zdrowa przekąska.

SKŁADNIKI

  • 200 g twarogu

    1 banan

    1 jajko

    3 łyżki mąki

    1 łyżeczka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banana rozgnieć widelcem, aż powstanie gładka masa.

    Dodaj twaróg, jajko, mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.

    Rozgrzej suchą patelnię i smaż placuszki na średnim ogniu, aż będą złociste (ok. 2 minuty z każdej strony).

    Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej