Kocham te placki – puszyste, delikatne i lekko słodkie. A do tego robią się w 5 minut

2025-02-04 14:41

Placki twarogowe z bananem to szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Dzięki twarogowi są bogate w białko, a banan nadaje im naturalnej słodyczy, eliminując potrzebę dodawania cukru. To idealna propozycja dla osób aktywnych, dzieci oraz wszystkich, którzy szukają lekkiego, ale sycącego śniadania.

Kocham te placki – puszyste, delikatne i lekko słodkie. A do tego robią się w 5 minut

i

Autor: Shutterstock Kocham te placki – puszyste, delikatne i lekko słodkie. A do tego robią się w 5 minut
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dlaczego warto jeść placki twarogowe?

Placki twarogowe to doskonałe źródło białka, które wspomaga regenerację mięśni i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Twaróg dostarcza wapnia, który wzmacnia kości, a banan dostarcza potasu – minerału kluczowego dla prawidłowej pracy serca i mięśni. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pancakes.

Placki twarogowe bez cukru – naturalna słodycz

Dzięki dodatkowi banana placki są naturalnie słodkie, co pozwala uniknąć rafinowanego cukru. Banan nie tylko poprawia smak, ale również dodaje kremowej konsystencji i sprawia, że ciasto lepiej się łączy. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak, możesz dodać do nich cynamon, wanilię lub garść rodzynek.

Zobacz również:

Znalazłam przepis na ptasie mleczko w wersji fit. Lekkie, pyszne, smakuje jak marzenie

9 prostych zasad żywieniowych dla KAŻDEGO - pomogą jeść zdrowiej i schudnąć

Najlepszy napój na trawienie, który przynosi ulgę w kilka chwil. Idealny po ciężkostrawnych potrawach

Jak podawać placki twarogowe?

Świetnie smakują same, ale można je również podawać z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami czy odrobiną miodu. Dla bardziej sycącej wersji możesz posypać je orzechami lub polać masłem orzechowym. To uniwersalne danie – sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet jako zdrowa przekąska.

SKŁADNIKI

  • 200 g twarogu

    1 banan

    1 jajko

    3 łyżki mąki

    1 łyżeczka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banana rozgnieć widelcem, aż powstanie gładka masa.

    Dodaj twaróg, jajko, mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.

    Rozgrzej suchą patelnię i smaż placuszki na średnim ogniu, aż będą złociste (ok. 2 minuty z każdej strony).

    Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej...