Jak zrobić tortillę z ziemniaków? Przepis na hiszpański przysmak

hiszpanskie_smaki_jak_przyrzadzic_tortille.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Hiszpańska tortilla ziemniaczana przypomina bardziej gruby omlet niż meksykańską specjalność
średni
30 min
4

Hiszpania to mieszanka smaków, aromatów i muzyki. Tortilla z ziemniaków, czyli tortilla de patatas, to właściwie danie bardziej zbliżone do omletu niż meksykańskiego przysmaku. Sprawdź, jak łatwo można zrobić hiszpańską tortillę ziemniaczaną.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 duże jajka
  • 1/4 szkl. mleka
  • czosnek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki (pęczek)
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki (lub półplasterki). Cebulę pokrój na drobne piórka.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż ziemniaki i cebulę oraz posiekany czosnek, posyp odrobiną pietruszki.
  • Smaż na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (nie doprowadzaj do ich zarumienienia).
  • Usmażone ziemniaki przełóż do miski, dodaj roztrzepane z mlekiem, doprawione solą i pieprzem jajka.
  • Rozgrzej oliwę na patelni, wlej masę jajeczną z ziemniakami i smaż, aż się zetnie. Lekko podważ.
  • Aby przewrócić tortillę, najlepiej użyć do tego talerza, tak by nie złamać tortilli: połóż na niej talerz, odwróć patelnię. Kiedy placek znajduje się na talerzu, na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i zsuń omlet nieusmażoną częścią do dołu.
  • Smaż chwilę, tak by tortilla się zarumieniła. Gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?