Jajko w koszulce z mikrofali: jak zrobić jajko POCHE w mikrofalówce
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Płynne żółtko otoczone, niczym bieluchną koszulką, delikatnie ściętym białkiem to właśnie jest jajko poche. Idealny dodatek do tostów, sałatej, gotowanych szparagów. Zazwyczaj przygotowuje się go w lekko zakwaszonej gorącej wodzie. Ale wymaga to nieco wprawy, aby nie uszkodzić żółtka, które musi pozostać w całości. Dużo łatwiej przygotować takie jajko w mikrofalówce. Szczególnie jeśli jest to porcja dla 1 osoby. Jak zrobić jajko w koszulce z mikrofali? Oto przepis krok po kroku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- oraz
- kubeczek lub filiżanka do użytku w mikrofalówce
- spodeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybierz naczynie do użytku w mikrofalówce. Bez posrebrzeń i pozłoceń. Kubeczek, filiżankę lub miseczkę. Potrzebny będzie także spodeczek.
- Do naczynia wlej pół szklanki wody.
- Wybij jajko prosto do wy w naczyniu. Woda powinna przykryć jajko. Jeśli nie przykrywa, to dolej jeszcze 1/4 szklanki wody.
- Delikatnie nakłuj widelcem żółtko. Zapobiegnie to eksplozji żółtka pod wpływem gotowania.
- Przykryj pokrywką i wstaw do kuchenki mikrofalowej.
- Gotuj przez 1 minutę na najwyższym stopniu.
- Wyjmij naczynie, zdejmij pokrywkę i sprawdź jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Jeśli białko jest słabo ścięte, gotuj przez jeszcze 15 sekund.
- Wyjmij jajko za pomocą łyżki i połóż na talerzu, na toście lub na szparagach. Gotowe!