Jajka po marsylsku: przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym

2018-03-27
Jajka po marsylsku: przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Jajka zapiekane w sosie pomidorowym z żółtym serem to proste, pożywne danie na lekki posiłek rodzinny.
łatwy
35 min
4

Jajka po marsylsku, czyli jajka na twardo zapiekane w sosie pomidorowym,  to proste i sycące danie. Idealnie sprawdzi się na niedzielny brunch czy lunch. zasmakuje także na śniadanie.

Składniki

8 jajek

5 dkg żółtego sera np. gouda

łyżkę mąki

łyżkę masła

2 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 l rosołu

sól, pieprz

natka pietruszki

1 listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Gotujemy 8 jaj na twardo. Po schłodzeniu obieramy je ze skorupki.

1/2 litra rosołu podgrzewamy niemal do wrzenia z dodatkiem małego listka laurowego i szczypty suszonego tymianku, po czym przecedzamy przez sitko do innego naczynia.

Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem.

Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i łyżeczkę cukru.

Sos powinien gotować się około 10 minut na małym ogniu. Co ważne - musimy go regularnie mieszać drewnianą łyżką.

Dodajemy do sosu tartego żółtego sera np. gouda lub ementaler; dodajemy do smaku sól i pieprz.

Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy przecięte wzdłuż jajka, zalewamy sosem i wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni) na 10-15 minut.

Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypujemy natka pietruszki.