Jajka po marsylsku: przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym

Jajka po marsylsku, czyli jajka na twardo zapiekane w sosie pomidorowym, to proste i sycące danie. Idealnie sprawdzi się na niedzielny brunch czy lunch. zasmakuje także na śniadanie.
8 jajek
5 dkg żółtego sera np. gouda
łyżkę mąki
łyżkę masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 l rosołu
sól, pieprz
natka pietruszki
1 listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Gotujemy 8 jaj na twardo. Po schłodzeniu obieramy je ze skorupki.
1/2 litra rosołu podgrzewamy niemal do wrzenia z dodatkiem małego listka laurowego i szczypty suszonego tymianku, po czym przecedzamy przez sitko do innego naczynia.
Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i łyżeczkę cukru.
Sos powinien gotować się około 10 minut na małym ogniu. Co ważne - musimy go regularnie mieszać drewnianą łyżką.
Dodajemy do sosu tartego żółtego sera np. gouda lub ementaler; dodajemy do smaku sól i pieprz.
Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy przecięte wzdłuż jajka, zalewamy sosem i wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni) na 10-15 minut.
Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypujemy natka pietruszki.