Jajka po florencku. Pyszne domowe śniadanie, jak z dobrej restauracji
2023-02-28

łatwy
20 min
2
Jajka po florencku to znakomite restauracyjne śniadanie, które można samodzielnie przygotować w domu. To po prostu jajka w koszulkach, podane na chrupiącym toście w towarzystwie warzyw, sosu i przypraw. Pychota!
SKŁADNIKI
- 2 jajka ugotowane w koszulce
- 1 spora garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżki masła
- 2 plastry pomidora (opcjonalnie)
- 2 kromki pieczywa
- 2 łyżki sosu holenderskiego
- wędzona papryka
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować jajka w koszulkach w przepisu: Jak ugotować jajko w koszulce?
- 2 kromki chleba podpiec w tosterze, piekarniku lub na patelni.
- Rozpuścić masło na patelni, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na maśle zblanszować szpinak - wystarczy 2 minuty. Doprawić do smaku solą.
- Tosty ułożyć na talerzyku, na nich ułożyć kolejno plaster pomidora, porcje szpinaku i jajko.
- Wierzch polać sosem holenderskim i posypać papryką wędzoną. Ewentualnie posolić.
Jajka – zdrowie w skorupce