Jajka po florencku. Pyszne domowe śniadanie, jak z dobrej restauracji

Jajka po florencku
Autor: Shutterstock Jajka po florencku to świetny spsób na podanie śniadania.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Jajka po florencku to znakomite restauracyjne śniadanie, które można samodzielnie przygotować w domu. To po prostu jajka w koszulkach, podane na chrupiącym toście w towarzystwie warzyw, sosu i przypraw. Pychota!

Jajka po florencku to danie kuchni śniadaniowej, w którym jajka gotuje się w koszulce, a następnie podaje z szpinakiem i sosem beszamelowym lub pomidorowym. Są zazwyczaj podawane na ciepło, czasem z dodatkiem sera. To danie jest popularne w wielu kuchniach i znane ze swojej prostoty i smaku.

Jajka po florencku mogą być serwowane na tostach, bagietce lub samodzielnie. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem jajek, delikatnością szpinaku i kremowym sosem.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię w niej przepisy na jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

SKŁADNIKI

  • 2 jajka ugotowane w koszulce
  • 1 spora garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżki masła
  • 2 plastry pomidora (opcjonalnie)
  • 2 kromki pieczywa
  • 2 łyżki sosu holenderskiego
  • wędzona papryka
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować jajka w koszulkach w przepisu: Jak ugotować jajko w koszulce?
  • 2 kromki chleba podpiec w tosterze, piekarniku lub na patelni.
  • Rozpuścić masło na patelni, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na maśle zblanszować szpinak - wystarczy 2 minuty. Doprawić do smaku solą.
  • Tosty ułożyć na talerzyku, na nich ułożyć kolejno plaster pomidora, porcje szpinaku i jajko.
  • Wierzch polać sosem holenderskim i posypać papryką wędzoną. Ewentualnie posolić.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej