Jajka po florencku. Pyszne domowe śniadanie, jak z dobrej restauracji
Dieta wegetariańska
Jajka po florencku to znakomite restauracyjne śniadanie, które można samodzielnie przygotować w domu. To po prostu jajka w koszulkach, podane na chrupiącym toście w towarzystwie warzyw, sosu i przypraw. Pychota!
Jajka po florencku to danie kuchni śniadaniowej, w którym jajka gotuje się w koszulce, a następnie podaje z szpinakiem i sosem beszamelowym lub pomidorowym. Są zazwyczaj podawane na ciepło, czasem z dodatkiem sera. To danie jest popularne w wielu kuchniach i znane ze swojej prostoty i smaku.
Jajka po florencku mogą być serwowane na tostach, bagietce lub samodzielnie. Charakteryzują się one wyrazistym smakiem jajek, delikatnością szpinaku i kremowym sosem.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię w niej przepisy na jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka
SKŁADNIKI
- 2 jajka ugotowane w koszulce
- 1 spora garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżki masła
- 2 plastry pomidora (opcjonalnie)
- 2 kromki pieczywa
- 2 łyżki sosu holenderskiego
- wędzona papryka
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować jajka w koszulkach w przepisu: Jak ugotować jajko w koszulce?
- 2 kromki chleba podpiec w tosterze, piekarniku lub na patelni.
- Rozpuścić masło na patelni, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na maśle zblanszować szpinak - wystarczy 2 minuty. Doprawić do smaku solą.
- Tosty ułożyć na talerzyku, na nich ułożyć kolejno plaster pomidora, porcje szpinaku i jajko.
- Wierzch polać sosem holenderskim i posypać papryką wędzoną. Ewentualnie posolić.