Jajecznica z gorzkim melonem, czyli stir fry z balsamką ogórkowatą
2021-03-29
łatwy
0 min
4
To może nieco zaskakujące połączenie, ale warto spróbować. Delikatny smak jajek zostaje podkreślony goryczką gorzkiego melona. W dodatku takie danie to samo zdrowie i bomba składników odżywczych.
SKŁADNIKI
- 1 gorzki melon
- 5 jajek
- masło lub olej do smażenia
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Melona umyć, przekroić wzdłuż i wybrać gniazdo nasienne (np. łyżeczką).
- Oczyszczony z nasion owoc, pokroić na póltalarki, blanszować 2-3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić zblanszowanego melona, chwilę przesmażyć.
- Dodać roztrzepane jajka i poczekać, aż się zetną, od czasu do czasu mieszając, nie przesuszyć.
- Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.