Jajecznica Ani Lewandowskiej. Nieoczywiste składniki i pyszny smak

jajecznica Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock, Instagram Anna Lewandowska Jajecznica Ani Lewandowskiej zaskoczy Cię składnikami.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań na ciepłe śniadanie. Do sieci właśnie trafił przepis na jajecznicę Ani Lewandowskiej. Do jajek dołączyły pełne smaku i zdrowia składniki. Warto zrobić jajecznicę by Ann, ponieważ jest pyszna, sycąca i zdrowa.

Jak zrobić jajecznicę Ani Lewandowskiej?

Przyrządzenie śniadania według przepisu trenerki zaczynamy od pokrojenia warzyw i wędliny oraz oddzielenia białek od żółtek. Na roztopionym maśle klarowanym smażymy cebulę i marchewkę. Następnie dodajemy polędwicę z indyka i smażymy, aż będzie apetycznie rumiana. Dodajemy szpinak, pomidory oraz białka, a kiedy się zetną wlewamy żółtka i dorzucamy awokado. Doprawiamy i smażymy do takiej konsystencji, jaką lubimy. Jajecznica wybornie smakuje z chlebem, pełnoziarnistymi bułeczkami, chrupiącą bagietką czy ciepłymi tostami.

Przepis na jajecznicę Anny Lewandowskiej

  • To łatwy i oryginalny przepis na pyszne śniadanie, które poleca żona napastnika FC Barcelona.
  • Na przygotowanie jajecznicy trzeba mieć nieco więcej czasu. Część produktów można przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, a następnego dnia rano połączyć je w pyszną jajecznicę.
  • Na liście składników znajdują się jajka, warzywa oraz masło klarowane i przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i niedrogie.
  • Gotowe danie można posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych jaj
  • 60 g polędwicy z indyka
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę z indyka, obraną cebulę, pomidory i awokado pokroić w kostkę. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Białka oddzielić od żółtek.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim marchewkę z cebulą. Dodać polędwicę z indyka i smażyć, często mieszając, aż zacznie się rumienić.
  • Dodać szpinak i pomidory. Wymieszać i wlać białka. Kiedy się zetną, wlać żółtka i dodać awokado. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, często mieszając, do pożądanej konsystencji.
  • Podawać z ulubionym pieczywem.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej