Jaja po celestyńsku - zapiekane z kurkami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jaja po celestyńsku, zapiekane z kurkami, to bardzo prosty przepis na kurki z jajami. Można je zjeść na niedzielne śniadanie lub kolację ze świeżym pieczywem z masłem.
SKŁADNIKI
- 400 g kurek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- olej do smażenia i natłuszczenia formy
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki dobrego ketchupu
- 40 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Cebulę obrać, drobno pokrajać.
- Kurki oczyścić, opłukać, pokrajać w paski i smażyć około 15 min. często mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę.
- Gdy cebula zmięknie wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.
- Jaja ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, obłożyć je kurkami, posypać płatkami migdałowymi, skropić ketchupem, dodać starty parmezan i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 min.