Idealny boczek na śniadanie? Air fryer załatwia sprawę
Mniej tłusty, a tak samo pyszny i chrupiący. Aromatyczne plasterki boczku z air fryera to perfekcyjny pomysł nie tylko na śniadanie. Wystarczy chwila wolnego czasu, by je przygotować, a oszczędzi nam to bałaganu i pilnowania patelni.
i
Dieta bezglutenowa
Chrupiący boczek w kilka minut. Bez smażenia i bałaganu
Prosty i szybki chrupiący boczek to idealny dodatek do śniadania, burgerów i całej masy różnych dań. Teraz możesz zapomnieć o bałaganie i staniu przy patelni, by go pilnować. Dzięki smażeniu go w air fryerze wyjdzie niesamowicie chrupiący i przepyszny.
Ten przepis pozwoli nam rozkoszować się niezwykle chrupiącymi plasterkami boczku, przy których nie musieliśmy pilnować strzelającego tłuszczu. A wystarczy włożyć je do nagrzanego air fryera i w połowie przewrócić. Prościej się już naprawdę nie da!
Najważniejsze porady. Dzięki temu wyjdzie najsmaczniejszy!
Warto pamiętać jednak, że jeśli boczek jest bardzo tłusty, przed przewróceniem go w połowie pieczenia możemy wylać tłuszcz z koszyka. Dzięki temu nie będzie się on gotował w tłuszczu a piekł. Jeśli zależy nam na megachrupkości o na ostatnią minutę pieczenia możemy podnieść temperaturę do 200 stopni.
Ja uwielbiam jeszcze na ostatnie dwie minuty pieczenia posmarować mój boczek odrobiną syropu klonowego. Dzięki temu dodaje mu odrobiny słodyczy, która idealnie do niego pasuje. A to wszystko w zaledwie kilka chwil.
SKŁADNIKI
- Boczek w plastrach
- szczypta pieprzu
- Szczypta papryki wędzonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Air fryera rozgrzewamy do 180 stopni.
- Boczek doprawiamy do samku (ten krok jest opcjonalny).
- Plasterki boczku układamy pojedynczą warstwą w koszu (mogą się stykać, ale nie nachodzić na siebie).
- Pieczemy je około 6-10 minut w zależności od tego, jak chrupkie mają być.
- W połowie czasu, za pomocą szczypców obracamy nasze plasterki.
- Po wyjęciu przekładamy na ręcznik papierowy.