Fitness hitem sezonu został… chlebek jabłkowy! Oto ekspresowy przepis

2025-11-20 9:48

Przepyszny chlebek jabłkowy, po którym nie będzie wyrzutów sumienia? To proste! Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować niezwykle aromatyczny bochenek, który nie tylko będzie wspaniale pachniał, ale cudownie będzie również smakował. Prosty, zdrowy i pyszny fit chlebek jabłkowy jest na wyciągnięcie ręki.

Fitness hitem sezonu został… chlebek jabłkowy! Oto ekspresowy przepis

i

Autor: Rosamar/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kilka chwil i gotowy. Fit chlebek jabłkowy

Aromatyczny chlebek jabłkowy w wersji fit to wspaniały pomysł na rozpoczęcie dnia. Smakuje obłędnie, wygląda niesamowicie, a jego aromat wypełni cały dom na długie godziny. A co najlepsze? Możemy go jeść bez wyrzutów sumienia i strachu o to, że wpłynie na naszą sylwetkę.

W naszym chlebie nie znajdziemy białego cukru. Zamiast tego sięgamy po miód. Jeśli chcemy możemy również dosłodzić nasz bochenek erytrolem - wszystko zależy od nas. Jeśli chcemy możemy również zastąpić część mąki płatkami owsianymi zmielonymi na mąkę.

Bez wyrabiania i męczarni. Ten chlebek to hit

Ten chlebek jest naprawdę prosty do przygotowania. Bez wyrabiania czy długiego czasu wyrastania. Będzie idealnie pasował na śniadanie w szczególności, jeśli podamy go np. z jogurtem czy masłem orzechowym. Jeśli chcemy, by był bardziej wilgotny możemy dodać do masy 1 rozgniecionego banana.

Ten przepis jest prosty, szybki i uda się każdemu. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować aromatyczny bochenek chleba idealny na każdą okazję. Ten przepis warto sobie zapisać, nie tylko na dietę.

SKŁADNIKI

  • 2 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: garść orzechów, rodzynek lub żurawiny bez cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
  • w misce mieszamy jabłka, wanilię, olej, jajka i miód.
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
  • Mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Opcjonalnie dorzucamy dodatki.
  • Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 45 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...