Niby śniadanie, a smakuje jak deser. Owsianka Bounty zachwyca smakiem

Niby śniadanie, a smakuje jak deser. Owsianka Bounty zachwyca smakiem
Autor: Shutterstock.com Niby śniadanie, a smakuje jak deser. Owsianka Bounty zachwyca smakiem
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszna owsianka, która smakuje jak lubiany batonik. Owsianka bounty jest prosta w przygotowaniu, a zachwyca swoim głębokim smakiem. To świetny sposób na zdrowe, a przy okazji bardzo smaczne śniadanie, które sprawdzi się nie tylko na diecie.

Prosta owsianka, która smakuje jak deser. Gotowa w kilka minut

Owsianka bounty to idealnie tropikalna wersja klasyki. Jej inspiracją jest popularny batonik Bounty, który łączy w sobie smak kokosa i czekolady. Jest to więc idealne połączenie dla fanów słodkich początków dnia, które jednak chcą pozostać zdrowie. 

Owsianka Bounty wychodzi naturalnie słodka, ale jest bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze. Robi się ją bardzo szybko, a jej największym plusem jest fakt, że jest ona śniadaniem, które wygląda oraz smakuje jak deser.

Dobra dla zdrowia owsianka. Możesz podawać na różne sposoby

Płatki owsiane są źródłem energii i błonnika. Jest to idealny sposób na dobry początek dnia. Jeśli chcemy, by nasza owsianka była jeszcze słodsza możemy dodać do niej np. syrop klonowy, miód czy banana.

Naszą owsiankę możemy podawać zarówno na ciepło, czyli klasycznie, jak i na zimno (zalać całość wieczorem, wstawić do lodówki i rano wyjąć gotową owsiankę) oraz jako warstwowy deser s jogurtem kokosowym, owocami i polewą czekoladą.

Ciekawym pomysłem może być również dodanie odżywki białkowej o smaku kokosa lub czekolady oraz dorzucenie chia czy siemienia lnianego.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao 
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli
  • Opcjonalnie: świeże owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku podgrzewamy mleko kokosowe.
  • Dodajemy płatki owsiane, sól, kakao i wiórki kokosowe.
  • Mieszamy, aż do zagotowania i zmniejszamy ogień.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczek.
  • Dekorujemy posiekaną czekoladą, wiórkami kokosowymi i owocami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej