Faszerowane jajo strusie: pomysł na Wielkanoc

przepis-na-faszerowane-jajo-strusie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jajo strusie faszerowane to propozycja na wielkanocny stół
łatwy
180 min
4

Strusie jajo to odpowiednik 25 jaj kurzych. Standardowej, 4-osobowej rodzinie trudno takie jajo zjeść. Co innego, gdy nadchodzi Wielkanoc, a z nią goście na wielkanocnym tradycyjnym śniadaniu. Można ich zaskoczyć, podając jedno faszerowane jajo strusie!

SKŁADNIKI

  • 1 jajo strusie
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 10 dag masła
  • 10 dag bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogromne strusie jajo gotować na twardo ok. 2 godzin. Po ostudzeniu przeciąć skorupę piłką do metalu wzdłuż na pół, uważając przy tym, aby jej nie uszkodzić. Wyjąć żółtko i białko z obu połówek jaja.
  • Pokroić jajo na drobne kawałki i dokładnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki i zielonym szczypiorkiem. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Skorupy strusiego jaja od wewnątrz posmarować częścią masła. Resztę masła drobno posiekać i dodać do farszu. Tak przygotowany farsz nałożyć do skorup i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Zapiekać ok. 30 minut.
Marta Balko
więcej