Faszerowane jajo strusie: pomysł na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
180 min
4
Strusie jajo to odpowiednik 25 jaj kurzych. Standardowej, 4-osobowej rodzinie trudno takie jajo zjeść. Co innego, gdy nadchodzi Wielkanoc, a z nią goście na wielkanocnym tradycyjnym śniadaniu. Można ich zaskoczyć, podając jedno faszerowane jajo strusie!
SKŁADNIKI
- 1 jajo strusie
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 10 dag masła
- 10 dag bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogromne strusie jajo gotować na twardo ok. 2 godzin. Po ostudzeniu przeciąć skorupę piłką do metalu wzdłuż na pół, uważając przy tym, aby jej nie uszkodzić. Wyjąć żółtko i białko z obu połówek jaja.
- Pokroić jajo na drobne kawałki i dokładnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki i zielonym szczypiorkiem. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Skorupy strusiego jaja od wewnątrz posmarować częścią masła. Resztę masła drobno posiekać i dodać do farszu. Tak przygotowany farsz nałożyć do skorup i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Zapiekać ok. 30 minut.