Ekstra bułeczki nadziewane pieczarkami - idealny sposób na czerstwe pieczywo!
2023-07-06
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Bułeczki nadziewane pieczarkami to super pomysł na danie za grosze, efektowne i smakowite. Idealne na imprezę lub rodzinną ciepłą kolację, pozwala także zagospodarować czerstwe pieczywo w duchu zero waste, czyli niemarnowania żywności.
SKŁADNIKI
- 4 bułki kajzerki
- 40 dag pieczarek
- 1 spora cebula
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- do posypania: drobno pokrojony szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z bułek odciąć wierzchy o grubości około 1 cm. Z wnętrza bułek usunąć miąższ (można go ususzyć i wykorzystać do zrobienia domowej tartej bułki).
- Pieczarki oczyścić i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić, smażyć na dużym ogniu do zeszklenia.
- Dodać pieczarki i mieszając smażyć na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia.
- Dodać masło i natkę, doprawić pieprzem i solą, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Bułki napełnić tak przygotowanymi pieczarkami, posypać startym serem.
- Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 10-12 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Zajrzyj do galerii i sprawdź, jakie przepisy na dania z pieczarkami są jeszcze popularne