Ekspresowy chlebek bananowy. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil

Ekspresowy chlebek bananowy. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil
Autor: Shutterstock.com Ekspresowy chlebek bananowy. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Idealny na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Ten przepis na bananowy chlebek z borówkami to idealny sposób na coś smacznego i małego. Smak tego chlebka jest tak dobry, że nie będziemy nawet potrzebować do niego żadnych dodatków.

Wilgotny chlebek bananowy z borówkami. Ten przepis rozkocha w sobie każdego

Bananowy chlebek z borówkami wychodzi puszysty i wilgotny. Jest to wspaniały pomysł zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Przygotowanie tego chlebka jest nie tylko bardzo proste, ale również szybkie. W przeciwieństwie do znanych nam przepisów na pieczywo, ten bochenek nie musi wyrastać, dzięki czemu jego przygotowanie jest znacząco szybsze.

Oczywiście, wcale nie trzeba dodawać do chleba borówek, jeśli ktoś nie chce. Można zarówno je całkowicie pominąć, jak i wymienić na inny owoc, choć bez wątpienia borówki sprawdzają się świetnie. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych borówek możemy bez problemu użyć mrożonych, choć wtedy nasze ciasto zyska fioletowy kolor.

Sprawdzony przepis na chlebek bananowy. Wyjdzie za każdym razem

Co więcej, wcale nie musimy z tego przepisu robić jednego dużego bochenka. Sprawdzi się on bowiem również do wykorzystania na bananowe muffinki z borówkami, jednak czas pieczenia będzie wtedy nieco krótszy.

Do bochenka można również dodać własny akcent. Możemy dorzucić do ciasta skórkę cytryny, pomarańczy, krojone migały, białą czekoladę czy nawet orzechy kokosowe.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka białego cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 125 g borówek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
  • Foremkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
  • Mąkę mieszamy z sodą i solą.
  • Cukier ucieramy z masłem w dużej misce, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodajemy stopniowo jajka, dobrze mieszając.
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany.
  • Całość dokładnie ubijamy.
  • Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając.
  • Kiedy ciasto będzie geste, dodajemy borówki, mieszając wszystko łyżką.
  • Ciasto przekładamy do foremek.
  • Pieczemy około 30-35 minut.
  • Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej