Egzotyczne, aromatyczne i pikantne. Poznaj afrykańską wersję szakszuki

Dieta wegetariańska
Zapomnij o szakszuce. Te aromatyczne jajka nie tylko świetnie smakują, ale również dają niezłego kopa. Aromatyczne jajka w afrykańskim sosie pili pili to idealny wybór zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy ciekawy obiad. Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Wypróbuj sam!
Ostra wersja popularnego dania? Ten przepis zachwyca
Szakszuka szybko zyskała ogromną popularność. I nic w tym dziwnego! To prosta danie nie tylko pięknie wygląda, ale również obłędnie smakuje. To prawdziwy hit. Tym razem jednak chcemy wam pokazać podobne danie, które jednak smakuje nieco inaczej. To idealny wybór dla tych, którym pikanteria jest niestraszna.
Jajka z sosem inspirowanym afrykańskim sosem pili pili. Jest on zazwyczaj przygotowywany z papryczek piri piri na bazie z pomidorów, oleju i przypraw. Jest to niezwykle aromatyczny sos, który dodaje niesamowitego charakteru naszym potrawom.
Uważaj z ostrością. Może być za mocno
W tym przepisie używamy jednak papryczki chili, która jest znacznie łatwiej dostępna. Jeśli jednak mamy taką możliwość, możemy sięgnąć po piri piri. Ostrzegamy jednak, że są to niezwykle pikantne papryczki i nie będą odpowiednie dla każdego.
Podobnie jak w przypadku szakszuki, nasze jajka można podawać z tostami czy świeżą bagietką. To idealny sposób na ciekawy i pełen smaku posiłek, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio napracować. To przepis dla tych, którym ostrość jest bliska sercu.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1–2 papryczki chili
- 2 pomidory lub 200 ml passaty
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę czosnek i papryczki drobno siekamy.
- Jeśli używamy pomidorów, drobno je kroimy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Dodajemy czosnek i papryczki.
- Smażymy przez minutkę.
- Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy.
- Kiedy sos zacznie lekko gęstnieć, dodajemy sól i pieprz (jeśli pomidory są kwaśne, dodajemy trochę soli).
- W sosie robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka.
- Patelnie przykrywamy i dusimy około 8 minut.
- Podajemy posypane świeżymi ziołami.