Doskonała tortilla na bogato. Ze szpinakiem i fetą smakuje obłędnie
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ostatnio sporo osób rezygnuje z jedzenia pieczywa i zastępuje je tortillą. Cienkie pszenne placki to ciekawe urozmaicenie diety. Aby się o tym przekonać, warto sprawdzić przepis na pyszną i aromatyczną tortillę wypełnioną farszem ze szpinaku z dodatkiem greckiego sera feta. To dobry pomysł na śniadanie na ciepło. Oto łatwy i szybki przepis na tortillę ze szpinakiem i fetą.
Tortilla ze szpinakiem i fetą – składniki
Aby zrobić smakowitą tortillę po brzegi wypełnioną pełnym smaku nadzieniem, wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie. Są zawsze dostępne, więc danie można przyrządzać bez względu na porę roku.
Lista składników potrzebnych do zrobienia śniadaniowej tortilli obejmuje takie produkty jak:
- tortille pszenne lub pełnoziarniste
- świeży szpinak
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- jogurt grecki
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz i zioła prowansalskie
Jak zrobić tortillę ze szpinakiem i fetą?
Przepis na wyborną tortillę ze szpinakiem i fetą jest bardzo łatwy. Danie przyrządza się w kilku krokach na patelni. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc pełne smaku tortille można robić rano i podać na śniadanie.
Jak więc przygotować zacne śniadanie z tortillami, szpinakiem i fetą w rolach głównych? Należy postępować według tego prostego przepisu, a nadziana aromatycznym farszem tortilla zachwyci smakiem.
- 1. krok – usmażenie szpinaku z dodatkiem fety i pozostałych składników
- 2. krok – podgrzanie tortilli, nałożenie szpinakowego farszu i przykrycie drugim plackiem
- 3. krok – podgrzanie dania, pokrojenie na trójkąty i podanie
Jak podawać tortillę ze szpinakiem i fetą?
Znakomita tortilla, w środku której kryje się pyszne nadzienie ze szpinaku i słonej fety, to pomysł na śniadanie na ciepło. Danie jest nie tylko wyjątkowo dobre, ale i sycące. Świetnie rozgrzewa i dodaje energii, dlatego sprawdzi się w chłodniejsze dni.
Pyszną tortillę wzbogacone farszem szpinakowym oraz serem feta można przygotować na kolację lub jako przekąskę. Sprawdzi się na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi. Dobrym uzupełnieniem dania są dipy i sosy jak czosnkowy czy ranczerski.
SKŁADNIKI
- 2 tortille
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g sera feta
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej umyty i osuszony szpinak, aż liście staną się intensywnie zielone.
- Dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser feta. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
- Tortillę podgrzać na patelni. Nałożyć szpinakowy farsz i skropić jogurtem greckim. Przykryć drugą tortillą, lekko ją dociskając. Smażyć kilka chwil, a następnie przełożyć na talerz i pokroić na trójkąty.
- Podawać na ciepło na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.