Doskonała tortilla na bogato. Ze szpinakiem i fetą smakuje obłędnie

tortilla ze szpinakiem i fetą
Autor: Shutterstock Pyszna tortilla ze szpinakiem i fetą to prosty przepis na energetyczne śniadanie.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ostatnio sporo osób rezygnuje z jedzenia pieczywa i zastępuje je tortillą. Cienkie pszenne placki to ciekawe urozmaicenie diety. Aby się o tym przekonać, warto sprawdzić przepis na pyszną i aromatyczną tortillę wypełnioną farszem ze szpinaku z dodatkiem greckiego sera feta. To dobry pomysł na śniadanie na ciepło. Oto łatwy i szybki przepis na tortillę ze szpinakiem i fetą.

Tortilla ze szpinakiem i fetą – składniki

Aby zrobić smakowitą tortillę po brzegi wypełnioną pełnym smaku nadzieniem, wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie. Są zawsze dostępne, więc danie można przyrządzać bez względu na porę roku.

Lista składników potrzebnych do zrobienia śniadaniowej tortilli obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić tortillę ze szpinakiem i fetą?

Przepis na wyborną tortillę ze szpinakiem i fetą jest bardzo łatwy. Danie przyrządza się w kilku krokach na patelni. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc pełne smaku tortille można robić rano i podać na śniadanie.

Jak więc przygotować zacne śniadanie z tortillami, szpinakiem i fetą w rolach głównych? Należy postępować według tego prostego przepisu, a nadziana aromatycznym farszem tortilla zachwyci smakiem.

  • 1. krok – usmażenie szpinaku z dodatkiem fety i pozostałych składników
  • 2. krok – podgrzanie tortilli, nałożenie szpinakowego farszu i przykrycie drugim plackiem
  • 3. krok – podgrzanie dania, pokrojenie na trójkąty i podanie

Jak podawać tortillę ze szpinakiem i fetą?

Znakomita tortilla, w środku której kryje się pyszne nadzienie ze szpinaku i słonej fety, to pomysł na śniadanie na ciepło. Danie jest nie tylko wyjątkowo dobre, ale i sycące. Świetnie rozgrzewa i dodaje energii, dlatego sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Pyszną tortillę wzbogacone farszem szpinakowym oraz serem feta można przygotować na kolację lub jako przekąskę. Sprawdzi się na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi. Dobrym uzupełnieniem dania są dipy i sosy jak czosnkowy czy ranczerski.

SKŁADNIKI

  • 2 tortille
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g sera feta
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej umyty i osuszony szpinak, aż liście staną się intensywnie zielone.
  • Dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser feta. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Tortillę podgrzać na patelni. Nałożyć szpinakowy farsz i skropić jogurtem greckim. Przykryć drugą tortillą, lekko ją dociskając. Smażyć kilka chwil, a następnie przełożyć na talerz i pokroić na trójkąty.
  • Podawać na ciepło na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
więcej