Domowy chleb gryczany - pyszny, zdrowy chleb bez glutenu
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Chleb przygotowany na bazie mąki gryczanej jest bardzo smaczny. A dodatkowo to kopalnia błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita ze zbędnych złogów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mąki gryczanej
- 1 paczka suchych drożdży
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 250 ml wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami oraz miodem.
- Małym strumieniem dolewaj letnia wodę dokładnie wyrabiając ciasto.
- Po zagnieceniu jednolitego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie uformuj z ciasta podłużny bochenek i znów odstaw na 40 min.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wstaw chleb. Piecz pół godziny.