Domowe bułki podkręcam kminkiem i solą. W tej wersji pasują do każdego dania
Dieta wegetariańska
Piekarnie i działy z pieczywem w sklepach kuszą różnego rodzaju chlebami i bułkami. Zamiast kupować, warto zacząć piec je w domu. Na początek sprawdzą się domowe bułeczki z kminkiem i solą zwane solankami. Ich przygotowanie jest proste, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zobaczcie, jak samodzielnie upiec puszyste bułeczki z dodatkiem kminku i soli.
Solanki, czyli bułki z kminkiem i solą – składniki
Puszyste i aromatyczne bułki solanki to łatwe domowe pieczywo. Ciasto przygotowuje się z kilku produktów, które są zawsze w sklepach. Lista składników obejmuje proste i niedrogie artykuły spożywcze. Jeżeli pieczecie w domu chleb, bułki czy ciasta, na pewno część z nich macie pod ręką.
Co jest potrzebne, aby upiec solanki? Do zrobienia pysznych bułeczek niezbędne są takie produkty jak:
- mąka pszenna
- jajko
- oliwa z oliwek
- mleko
- świeże drożdże
- sól
- cukier
Zwieńczeniem bułek solanek jest roztrzepane z mlekiem jajko. Wierzch bułeczek posypuje się kminkiem i solą.
Jak zrobić solanki?
Wbrew pozorom pieczenie domowego chleba czy bułek nie jest trudne. Podstawą jest dobry i sprawdzony przepis, a także przestrzeganie zaleceń i zachowanie proporcji składników. Przepis na solanki, czyli bułki z kminkiem i solą, jest łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które zaczynają zgłębiać tajniki domowego wypieku pieczywa.
Jak więc upiec pyszne i puszyste bułki wzbogacone kminkiem i solą? To łatwy i szybki przepis na rewelacyjne domowe pieczywo.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta na bułki i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – uformowanie bułek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – posmarowanie bułek jajkiem z mlekiem i posypanie kminkiem oraz solą
- 5. krok – upieczenie bułek solanek w piekarniku
Jak podawać solanki?
Domowe bułki z dodatkiem kminku i soli to uniwersalne domowe pieczywo. Można podać je na śniadanie z wędliną lub pieczonymi mięsami i ostrymi dodatkami. Sprawdzą się też jako dodatek do dań mięsnych na obiad. Smacznie łączą się z gulaszem, bigosem, flakami czy pieczeniami w sosie. Podkręcą smak wegetariańskich potraw z warzyw serwowanych na ciepło. Z czerstwych solanek można zrobić grzanki, które są świetnym dodatkiem do zup i sałatek.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 75 ml oliwy z oliwek
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Mąkę przesiać z solą do dużej miski. Wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mleko i oliwę z oliwek. Wbić jajko i wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na części i uformować okrągłe bułeczki. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 20 minut.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kminkiem oraz solą.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.