Domowe bułki podkręcam kminkiem i solą. W tej wersji pasują do każdego dania

bułki solanki z kminkiem i solą
Autor: Shutterstock Pyszne solanki to hit. Bułki z kminkiem i solą są puszyste i smakują każdemu.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Piekarnie i działy z pieczywem w sklepach kuszą różnego rodzaju chlebami i bułkami. Zamiast kupować, warto zacząć piec je w domu. Na początek sprawdzą się domowe bułeczki z kminkiem i solą zwane solankami. Ich przygotowanie jest proste, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zobaczcie, jak samodzielnie upiec puszyste bułeczki z dodatkiem kminku i soli.

Solanki, czyli bułki z kminkiem i solą – składniki

Puszyste i aromatyczne bułki solanki to łatwe domowe pieczywo. Ciasto przygotowuje się z kilku produktów, które są zawsze w sklepach. Lista składników obejmuje proste i niedrogie artykuły spożywcze. Jeżeli pieczecie w domu chleb, bułki czy ciasta, na pewno część z nich macie pod ręką.

Co jest potrzebne, aby upiec solanki? Do zrobienia pysznych bułeczek niezbędne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • mleko
  • świeże drożdże
  • sól
  • cukier

Zwieńczeniem bułek solanek jest roztrzepane z mlekiem jajko. Wierzch bułeczek posypuje się kminkiem i solą.

Jak zrobić solanki?

Wbrew pozorom pieczenie domowego chleba czy bułek nie jest trudne. Podstawą jest dobry i sprawdzony przepis, a także przestrzeganie zaleceń i zachowanie proporcji składników. Przepis na solanki, czyli bułki z kminkiem i solą, jest łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które zaczynają zgłębiać tajniki domowego wypieku pieczywa.

Jak więc upiec pyszne i puszyste bułki wzbogacone kminkiem i solą? To łatwy i szybki przepis na rewelacyjne domowe pieczywo.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta na bułki i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – uformowanie bułek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – posmarowanie bułek jajkiem z mlekiem i posypanie kminkiem oraz solą
  • 5. krok – upieczenie bułek solanek w piekarniku

Jak podawać solanki?

Domowe bułki z dodatkiem kminku i soli to uniwersalne domowe pieczywo. Można podać je na śniadanie z wędliną lub pieczonymi mięsami i ostrymi dodatkami. Sprawdzą się też jako dodatek do dań mięsnych na obiad. Smacznie łączą się z gulaszem, bigosem, flakami czy pieczeniami w sosie. Podkręcą smak wegetariańskich potraw z warzyw serwowanych na ciepło. Z czerstwych solanek można zrobić grzanki, które są świetnym dodatkiem do zup i sałatek.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Mąkę przesiać z solą do dużej miski. Wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mleko i oliwę z oliwek. Wbić jajko i wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na części i uformować okrągłe bułeczki. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kminkiem oraz solą.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej