Domowe bułki orkiszowe - pyszne bułeczki śniadaniowe
2022-08-03
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Pieczywo orkiszowe jest dostępne niemal w każdym sklepie, ale zrobione w domu smakuje o niebo lepiej. Zachęcamy do domowego wypieku pieczywa, to zadanie nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczą dobre chęci, kilka prostych składników i dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 białko
- 1 łyżka cukru
- 50 g drożdży
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- nasiona sezamu
- 1,2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże i cukier rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
- Rozczyn odstawić na ok 10 min, gdy zacznie pracować przelać go do większej miski, dodać resztę wody, obie mąki i sól.
- Wyrobić gładkie ciasto, które nie powinno przywierać do rąk i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 min.
- Gdy ciasto podwoi objętość odrywać od niego kawałki i formować niewielkie bułeczki.
- Bułeczki ułożyć dość rzadko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Wierzchy bułek posmarować jajkiem i posypać sezamem.
- Piec 20 minut w temperaturze 190 st. C.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Zobacz naszą galerię i sprawdź przepisy na domowy chleb