Domowe bułki orkiszowe - pyszne bułeczki śniadaniowe

Domowe bułki orkiszowe -  pyszne bułeczki śniadaniowe
Autor: Shutterstock Bułki orkiszowe świetnie smakują podane z białym serem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pieczywo orkiszowe jest dostępne niemal w każdym sklepie, ale zrobione w domu smakuje o niebo lepiej. Zachęcamy do domowego wypieku pieczywa, to zadanie nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczą dobre chęci, kilka prostych składników i dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g drożdży
  • 2,5 szklanki ciepłej wody
  • nasiona sezamu
  • 1,2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże i cukier rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
  • Rozczyn odstawić na ok 10 min, gdy zacznie pracować przelać go do większej miski, dodać resztę wody, obie mąki i sól.
  • Wyrobić gładkie ciasto, które nie powinno przywierać do rąk i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 min.
  • Gdy ciasto podwoi objętość odrywać od niego kawałki i formować niewielkie bułeczki.
  • Bułeczki ułożyć dość rzadko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Wierzchy bułek posmarować jajkiem i posypać sezamem.
  • Piec 20 minut w temperaturze 190 st. C.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Zobacz naszą galerię i sprawdź przepisy na domowy chleb

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej