Dobry przepis na domowe muesli
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Dobre muesli, czyli jakie? Bez konserwantów i sztucznych barwników? W pełni naturalne i smakowite? Podpowiadamy, jak przygotować mieszankę ziaren, orzechów i owoców na domowe musli.
Polecamy też:
Pomysłowe śniadania - 18 propozycji na dobry początek dnia
SKŁADNIKI
- 4 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,75 szklanki orzechów lub migdałów
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki miodu
- 0,25 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierwsze pięć składników z listy powyżej wymieszaj w jednej misce.
- W kubku połącz miód z olejem. Powoli wlej go do pozostałych składników. Starannie wymieszaj całość.
- Przełóż masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Masa powinna mieć wysokość około 2 cm.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, by masa równomiernie się zrumieniła.
- Zmniejsz temperaturę do 130-140 stopni Celsjusza i piecz przez następne 40-50 minut. Nie zapominaj o kilkakrotnym zamieszaniu muesli.
- Gdy masa się przyrumieni i nabierze chrupkości - muesli gotowe.
- Przed podaniem możesz dorzucić do muesli cząstki banana, jabłka czy pomarańczy. Serwuj z mlekiem lub jogurtem.