Dobry przepis na domowe muesli

2020-10-06
Dobry przepis na domowe muesli
Autor: Shutterstock Znakomite musli można przygotować samodzielnie w domu.
łatwy
20 min
4

Dobre muesli, czyli jakie? Bez konserwantów i sztucznych barwników? W pełni naturalne i smakowite? Podpowiadamy, jak przygotować mieszankę ziaren, orzechów i owoców na domowe musli.

Składniki

4 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki wiórków kokosowych

0,75 szklanki orzechów lub migdałów

0,5 szklanki rodzynek

0,5 łyżeczki soli

3-4 łyżki miodu

0,25 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pierwsze pięć składników z listy powyżej wymieszaj w jednej misce.

W kubku połącz miód z olejem. Powoli wlej go do pozostałych składników. Starannie wymieszaj całość.

Przełóż masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Masa powinna mieć wysokość około 2 cm.

Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, by masa równomiernie się zrumieniła.

Zmniejsz temperaturę do 130-140 stopni Celsjusza i piecz przez następne 40-50 minut. Nie zapominaj o kilkakrotnym zamieszaniu muesli.

Gdy masa się przyrumieni i nabierze chrupkości - muesli gotowe.

Przed podaniem możesz dorzucić do muesli cząstki banana, jabłka czy pomarańczy. Serwuj z mlekiem lub jogurtem.

Polecamy też:

Pomysłowe śniadania - 18 propozycji na dobry początek dnia