Do twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem dodaję 1 łyżeczkę. Jest pyszny i jeszcze zdrowszy

twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i siemieniem lnianym
Autor: Shutterstock Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest smaczny i zdrowy. Zawsze dodawaj do niego te nasiona.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny i pełen zdrowia twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to dobry pomysł na śniadanie. Tę popularną kombinację składników warto wzbogacić jeszcze jednym produktem, który od lat ceniony jest za swoje właściwości prozdrowotne. Tajemnym dodatkiem jest siemię lniane. Zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy twarożek z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku i siemienia lnianego.

Z czym mieszać twarożek?

W tym przepisie głównym składnikiem jest twaróg półtłusty. Dodając do niego kilka prostych składników, można łatwo i szybko stworzyć smakowite i zdrowe śniadanie. Twarożek na śniadanie przygotowany według tego sprawdzonego przepisu jest pyszny i wyróżnia się prozdrowotnymi właściwościami. Wszystkie składniki to skarbnica witamin, minerałów i substancji odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Twarożek jest bogaty w białko, wapń, witaminy z grupy B, probiotyki i antyoksydanty. Dzięki dodatkowi siemienia lnianego, które zawiera błonnik, twarożek usprawnia pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i cukru.

Z czym więc wymieszać twaróg, aby przygotować znakomity i pełen zdrowia dodatek do pieczywa? Do zrobienia twarożku na śniadanie potrzebne są takie składniki jak:

  • twaróg półtłusty
  • jogurt naturalny
  • siemię lniane
  • warzywa – szczypiorek, rzodkiewka
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić twarożek z rzodkiewka, szczypiorkiem i siemieniem lnianym?

Przepis na smaczny i zdrowy twarożek z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku i siemienia lnianego jest nie tylko łatwy. To bardzo szybka receptura. Przyrządzenie miseczki tego wyśmienitego dodatku do pieczywa zajmuje niecały kwadrans. Z przepisu można korzystać przez cały rok, ponieważ wszystkie produkty są dostępne w sklepach przez cały czas.

Jak więc przygotować pełen zdrowia twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i siemieniem lnianym? To zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy wymieszać twarożek z pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie dodać jogurt naturalny i siemię lniane. Na koniec twarożek należy doprawić solą i pieprzem. Pełne smaku śniadanie jest gotowe.

Jak podawać twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i siemieniem lnianym?

Twarożek wzbogacony chrupiącą rzodkiewką, ostrym szczypiorkiem i prozdrowotnym siemieniem lnianym to bardzo dobry pomysł na śniadanie. Podany ze świeżym chlebem, bułeczkami czy tostami smakuje wyśmienicie. To zastrzyk energii oraz wielu cennych składników odżywczych. Takie śniadanie może jeść każdy. Twarożek z tymi dodatkami polecany jest seniorom i osobom na diecie odchudzającej. Jeżeli chcecie zmniejszyć wartość kaloryczną posiłku, półtłusty twaróg zamieńcie na chudy.

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 6 rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
  • Dodać pokrojone w kostki rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Wymieszać.
  • Wlać jogurt naturalny i wsypać zmielone siemię lniane. Dokładnie wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.
Cudowne SIEMIĘ LNIANE - do picia, na włosy i skórę, zamiast jajka
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej