Dietetyczny omlet. Pyszne fit śniadanie, które dodaje energii
Dieta wegetariańska
Omlet to pyszne danie, które świetnie smakuje na śniadanie. Jest ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Przygotowany według tego przepisu omlet jest łatwy i szybki, a dzięki pieczeniu zyskuje obłędny smak. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że jest pełen zdrowia, syci i zapewnia energię na cały poranek. Poznajcie sprawdzony przepis na dietetyczny omlet na śniadanie.
Z czego zrobić dietetyczny omlet na śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlatego warto zadbać, aby było zdrowe, pełne witamin i składników odżywczych. Właśnie taki jest dietetyczny omlet przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do jego przygotowania, są zdrowe, bogate w błonnik i inne składniki odżywcze. Produkty są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana.
Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- płatki owsiane górskie
- jajka
- mleko
- masło
- proszek do pieczenia
- przyprawy – ekstrakt waniliowy, szczypta cynamonu i soli
Jak zrobić dietetyczny omlet na śniadanie?
Przepis na pyszny i lekki omlet, który doda energii i zapewni dobry humor na cały poranek, jest bardzo łatwy. Składa się z kilku banalnie prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Przyda się dobry blender i okrągła forma lub żeliwna patelnia, której można używać do pieczenia.
Jak więc przygotować smaczny i dietetyczny omlet? Przepis został podzielony na nieskomplikowane kroki:
- 1. krok – nagrzanie piekarnika razem z formą lub żeliwną patelnią
- 2. krok – zblendowanie wszystkich składników
- 3. krok – upieczenie dietetycznego omleta na śniadanie
Z czym podawać dietetyczny omlet na śniadanie?
Puszysty i zdrowy omlet to pomysł na energetyczne śniadanie. Warto podać go w towarzystwie różnych dodatków, które podkręcą jego smak i urozmaicą posiłek. Lekki jak chmurka omlet pysznie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców. Dodatkowo można skropić go miodem lub syropem klonowym. Sprawdzi się też zmielony na puder słodzik. Pamiętajcie jednak, że im więcej dodatków, tym śniadanie będzie bardziej kaloryczne.
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do piekarnika wstawić okrągłą formę lub żeliwną patelnię. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
- Do blendera przesypać płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wlać mleko i wbić jajka. Dodać ekstrakt waniliowy i doprawić cynamonem i szczyptą soli. Zmiksować na gładko.
- Kiedy piekarnik się nagrzeje, do formy przełożyć masło. Ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut, aż masło się roztopi.
- Ostrożnie wyjąć formę i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż omlet urośnie i zacznie się rumienić.
- Podawać z owocami, masłem orzechowym lub jogurtem naturalnym.