Dietetyczny omlet. Pyszne fit śniadanie, które dodaje energii

dietetyczny omlet
Autor: Shutterstock Dietetyczny omlet na śniadanie jest prosty, szybki i obłędnie pyszny.
łatwy
30 min
2

Dieta wegetariańska

Omlet to pyszne danie, które świetnie smakuje na śniadanie. Jest ciekawym urozmaiceniem codziennego menu. Przygotowany według tego przepisu omlet jest łatwy i szybki, a dzięki pieczeniu zyskuje obłędny smak. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że jest pełen zdrowia, syci i zapewnia energię na cały poranek. Poznajcie sprawdzony przepis na dietetyczny omlet na śniadanie.

Z czego zrobić dietetyczny omlet na śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlatego warto zadbać, aby było zdrowe, pełne witamin i składników odżywczych. Właśnie taki jest dietetyczny omlet przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do jego przygotowania, są zdrowe, bogate w błonnik i inne składniki odżywcze. Produkty są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Jak zrobić dietetyczny omlet na śniadanie?

Przepis na pyszny i lekki omlet, który doda energii i zapewni dobry humor na cały poranek, jest bardzo łatwy. Składa się z kilku banalnie prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Przyda się dobry blender i okrągła forma lub żeliwna patelnia, której można używać do pieczenia.

Jak więc przygotować smaczny i dietetyczny omlet? Przepis został podzielony na nieskomplikowane kroki:

  • 1. krok – nagrzanie piekarnika razem z formą lub żeliwną patelnią
  • 2. krok – zblendowanie wszystkich składników
  • 3. krok – upieczenie dietetycznego omleta na śniadanie

Z czym podawać dietetyczny omlet na śniadanie?

Puszysty i zdrowy omlet to pomysł na energetyczne śniadanie. Warto podać go w towarzystwie różnych dodatków, które podkręcą jego smak i urozmaicą posiłek. Lekki jak chmurka omlet pysznie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców. Dodatkowo można skropić go miodem lub syropem klonowym. Sprawdzi się też zmielony na puder słodzik. Pamiętajcie jednak, że im więcej dodatków, tym śniadanie będzie bardziej kaloryczne.

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do piekarnika wstawić okrągłą formę lub żeliwną patelnię. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
  • Do blendera przesypać płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wlać mleko i wbić jajka. Dodać ekstrakt waniliowy i doprawić cynamonem i szczyptą soli. Zmiksować na gładko.
  • Kiedy piekarnik się nagrzeje, do formy przełożyć masło. Ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut, aż masło się roztopi.
  • Ostrożnie wyjąć formę i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż omlet urośnie i zacznie się rumienić.
  • Podawać z owocami, masłem orzechowym lub jogurtem naturalnym.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej