Chrupiące gofry czekoladowe podkręcam tą przyprawą. Są tak pyszne, że znikają błyskawicznie

gofry czekoladowe z cynamonem
Autor: Shutterstock Obłędne gofry czekoladowe to patent na słodkie śniadanie. Zawsze dodawaj tę przyprawę.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Nie trzeba czekać do wakacji i jechać nad morze, aby zjeść pyszne gofry. Z łatwością można zrobić je w domu. Słodkie i chrupiące gofry czekoladowe pachnące cynamonem to pomysł na śniadanie na ciepło lub deser. Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Zobaczcie, jak upiec pyszne domowe gofry czekoladowe z cynamonem.

Z czego zrobić gofry czekoladowe?

Gofry kojarzą się z latem i Bałtykiem. Tę pyszną i chrupiącą przekąskę można zrobić w domu z prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, domowe gofry czekoladowe można piec na okrągło i poczuć jak nad morzem nawet w zimie.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowe gofry czekoladowe? Na liście składników znalazły się produkty zdrowe i pełne substancji odżywczych.

  • mąka pszenna pełnoziarnista
  • mleko krowie lub napój roślinny
  • kakao
  • jajka
  • słodzik – ksylitol lub erytrytol
  • olej
  • przyprawy – cynamon, szczypta soli
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić gofry czekoladowe?

Przepis na wyborne gofry czekoladowe z dodatkiem aromatycznego cynamonu nie jest skomplikowany. To prosta receptura, z którą poradzi sobie każdy. Wystarczy wymieszać składniki na jednolite ciasto i upiec. Przyda się mikser i gofrownica, którą należy mocno rozgrzać.

Jak więc upiec pyszne i chrupiące gofry o smaku czekolady i cynamonu? Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – zmiksowanie składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 4. krok – upieczenie gofrów czekoladowych w gofrownicy

Z czym podawać gofry czekoladowe?

Chrupiące gofry czekoladowe to propozycja na ciepłe śniadanie na słodko. Sprawdzą się też na deser. Z czym je podawać? Gofry czekoladowe z dodatkiem cynamonu najlepiej smakują ze świeżymi sezonowymi owocami. Dobrze łączą się z domowymi dżemami i powidłami. Smacznym dodatkiem jest też jogurt naturalny i polewa czekoladowa. Nieco więcej słodyczy doda miód lub syrop klonowy. Jak widać, możliwości jest wiele. W każdej wersji czekoladowe gofry z cynamonem smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol i szczyptę soli.
  • Jajka ubić. Wlać mleko i olej. Miksować do połączenia składników.
  • Masę jajeczną wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
  • Rozgrzać gofrownicę i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Gofry piec, aż zaczną się lekko rumienić i staną się chrupiące.
  • Podawać na śniadanie lub deser z sezonowymi owocami i jogurtem naturalnym.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej