Chrupiące gofry czekoladowe podkręcam tą przyprawą. Są tak pyszne, że znikają błyskawicznie
Dieta wegetariańska
Nie trzeba czekać do wakacji i jechać nad morze, aby zjeść pyszne gofry. Z łatwością można zrobić je w domu. Słodkie i chrupiące gofry czekoladowe pachnące cynamonem to pomysł na śniadanie na ciepło lub deser. Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Zobaczcie, jak upiec pyszne domowe gofry czekoladowe z cynamonem.
Z czego zrobić gofry czekoladowe?
Gofry kojarzą się z latem i Bałtykiem. Tę pyszną i chrupiącą przekąskę można zrobić w domu z prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, domowe gofry czekoladowe można piec na okrągło i poczuć jak nad morzem nawet w zimie.
Co jest potrzebne, aby zrobić domowe gofry czekoladowe? Na liście składników znalazły się produkty zdrowe i pełne substancji odżywczych.
- mąka pszenna pełnoziarnista
- mleko krowie lub napój roślinny
- kakao
- jajka
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
- olej
- przyprawy – cynamon, szczypta soli
- proszek do pieczenia
Jak zrobić gofry czekoladowe?
Przepis na wyborne gofry czekoladowe z dodatkiem aromatycznego cynamonu nie jest skomplikowany. To prosta receptura, z którą poradzi sobie każdy. Wystarczy wymieszać składniki na jednolite ciasto i upiec. Przyda się mikser i gofrownica, którą należy mocno rozgrzać.
Jak więc upiec pyszne i chrupiące gofry o smaku czekolady i cynamonu? Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – zmiksowanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 4. krok – upieczenie gofrów czekoladowych w gofrownicy
Z czym podawać gofry czekoladowe?
Chrupiące gofry czekoladowe to propozycja na ciepłe śniadanie na słodko. Sprawdzą się też na deser. Z czym je podawać? Gofry czekoladowe z dodatkiem cynamonu najlepiej smakują ze świeżymi sezonowymi owocami. Dobrze łączą się z domowymi dżemami i powidłami. Smacznym dodatkiem jest też jogurt naturalny i polewa czekoladowa. Nieco więcej słodyczy doda miód lub syrop klonowy. Jak widać, możliwości jest wiele. W każdej wersji czekoladowe gofry z cynamonem smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol i szczyptę soli.
- Jajka ubić. Wlać mleko i olej. Miksować do połączenia składników.
- Masę jajeczną wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Gofry piec, aż zaczną się lekko rumienić i staną się chrupiące.
- Podawać na śniadanie lub deser z sezonowymi owocami i jogurtem naturalnym.