Chleb z płatkami owsianymi: przepis na domowy chleb
Domowy chleb z mąki pszennej razowej, upieczony z dodatkiem płatków owsianych, długo zachowuje świeżość i wyśmienicie smakuje. Przepis jest łatwy do wykonania i chleb udaje się nawet początkującym!
Chleb krój ostrym nożem 10 minut przed podaniem na kromki grubości 1 cm. Podawaj pieczywo w wiklinowym koszyku albo na drewnianym talerzyku, przykryty serwetką, aby nie wysechł. Metal i tworzywa sztuczne mogą popsuć smak chleba.
Polecamy też:
Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis
Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji
Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko
Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią
Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej razowej
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 szklanki mleka
- 10 dag drożdży
- po łyżeczce cukru i soli
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozprowadź z mlekiem, dodaj płatki, wymieszaj, odstaw na godzinę.
- Dodaj mąkę, sól oraz cukier, wyrób.
- Odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Przełóż do formy wysmarowanej olejem.
- Piecz ok. godziny w temp. 180ºC