Chleb z płatkami owsianymi: przepis na domowy chleb

2021-03-29
Chleb z płatkami owsianymi: przepis na domowy chleb
Autor: Shutterstock Chleb z dodatkiem płatków owsianych to porcja zdrowego błonnika
łatwy
45 min
4

Domowy chleb z mąki pszennej razowej, upieczony z dodatkiem płatków owsianych, długo zachowuje świeżość i wyśmienicie smakuje. Przepis jest  łatwy do wykonania i chleb udaje się nawet początkującym!

Chleb krój ostrym nożem 10 minut przed podaniem na kromki grubości 1 cm. Podawaj pieczywo w wiklinowym koszyku albo na drewnianym talerzyku, przykryty serwetką, aby nie wysechł. Metal i tworzywa sztuczne mogą popsuć smak chleba.

Polecamy też:

Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 szklanki mleka
  • 10 dag drożdży
  • po łyżeczce cukru i soli
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozprowadź z mlekiem, dodaj płatki, wymieszaj, odstaw na godzinę.
  • Dodaj mąkę, sól oraz cukier, wyrób.
  • Odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Przełóż do formy wysmarowanej olejem.
  • Piecz ok. godziny w temp. 180ºC