Chleb portugalski - przepis na znakomite pieczywo pszenno-kukurydziane
2022-01-26
łatwy
50 min
12
Cudowny portugalski chleb, który najlepiej smakuje z samym masłem i odrobiną soli w płatkach. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze tego chleba sprawiają, że smakuje znakomicie. Od kiedy spróbowałam pierwszy raz tego pysznego, domowego pieczywa, nie mam ochoty na żadne inne.
SKŁADNIKI
- 300 g maki kukurydzianej
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, zalać ciepłą woda i odstawić, aby nieco wyrosły.
- 2/3 mąki kukurydzianej wymieszać dokładnie z 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić nieco, po czym dodać drożdże, mąkę pszenną i sól.
- Połączyć składniki i wyrabiać ok 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto.
- Miskę posmarować olejem i włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką odstawić na ok. 90 minut.
- Blaszkę do pieczenia chleba wyłożyć pergaminem. Wrośnięte ciasto obtoczyć w reszcie mąki kukurydzianej i włożyć do blaszki.
- Pozostałości mąki kukurydzianej wysypać na wierzch bochenka. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C i wstawić chleb. Piec 25 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec kolejne 25 minut.
Jak mąka do czego?