Chleb portugalski - przepis na znakomite pieczywo pszenno-kukurydziane

Chleb portugalski
Autor: Shutterstock Chleb portugalski to pyszne pyszne pieczywo kukurydziano-pszenne.
łatwy
50 min
12

Cudowny portugalski chleb, który najlepiej smakuje z samym masłem i odrobiną soli w płatkach. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze tego chleba sprawiają, że smakuje znakomicie. Od kiedy spróbowałam pierwszy raz tego pysznego, domowego pieczywa, nie mam ochoty na żadne inne.

SKŁADNIKI

  • 300 g maki kukurydzianej
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, zalać ciepłą woda i odstawić, aby nieco wyrosły.
  • 2/3 mąki kukurydzianej wymieszać dokładnie z 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić nieco, po czym dodać drożdże, mąkę pszenną i sól.
  • Połączyć składniki i wyrabiać ok 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto.
  • Miskę posmarować olejem i włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką odstawić na ok. 90 minut.
  • Blaszkę do pieczenia chleba wyłożyć pergaminem. Wrośnięte ciasto obtoczyć w reszcie mąki kukurydzianej i włożyć do blaszki.
  • Pozostałości mąki kukurydzianej wysypać na wierzch bochenka. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C i wstawić chleb. Piec 25 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec kolejne 25 minut.
Jak mąka do czego?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej