Boczek obtaczam w tych 2 składnikach. Wychodzi aromatyczny i chrupiący

Te plastry boczku zachwycają swoją intensywnością smaku. Są proste w przygotowaniu, a sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy lunch. Przyprawiony kandyzowany boczek to idealnie chrupiące danie, które podbija serca.
Słodko-słony boczek. Wystarczy kilka składników
Ten niezwykle chrupiący, kandyzowany boczek z ostrą papryką to idealna pozycja nie tylko na śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi za każdym razem. Wystarczy kilka składników, a jego smak zachwyci każdego.
Całkowity czas przygotowania tego dania wynosi 20 minut, z czego 15 z nich to pieczenie boczku w piekarniku. Nasze kawałki mięsa wyjdą niezwykle aromatyczne i chrupiące. Jest to idealny dodatek do kanapek, jajek czy nawet naleśników na wytrawnie.
Jeśli chcemy by nasz boczek był jeszcze bardziej chrupiący, możemy piec go na ruszcie. Wówczas jednak trzeba pamiętać o ustawieniu naczynia żaroodpornego pod boczkiem. Trzeba o to zadbać, by cały wytapiający się tłuszcz nie trafił na spód naszego piekarnika, a zamiast tego do odpowiedniego naczynia, które znacznie prościej będzie nam wyczyścić.
Przygotowanie takiego boczku to chwila moment, a smak jest tego wart. Możemy też trochę poeksperymentować z przyprawami dodając na przykład słodką paprykę, płatki chili czy czosnek w proszku.
SKŁADNIKI
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce mieszamy cukier z ostrą papryką.
- Każdy plaster boczku obtaczamy w naszej mieszance.
- Boczek układamy na blaszkę.
- Pieczemy około 15 minut.