Boczek obtaczam w tych 2 składnikach. Wychodzi aromatyczny i chrupiący

Boczek obtaczam w tych 2 składnikach. Wychodzi aromatyczny i chrupiący
Autor: Shutterstock.com Boczek obtaczam w tych 2 składnikach. Wychodzi aromatyczny i chrupiący
łatwy
5 min
12

Te plastry boczku zachwycają swoją intensywnością smaku. Są proste w przygotowaniu, a sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy lunch. Przyprawiony kandyzowany boczek to idealnie chrupiące danie, które podbija serca.

Słodko-słony boczek. Wystarczy kilka składników

Ten niezwykle chrupiący, kandyzowany boczek z ostrą papryką to idealna pozycja nie tylko na śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi za każdym razem. Wystarczy kilka składników, a jego smak zachwyci każdego.

Całkowity czas przygotowania tego dania wynosi 20 minut, z czego 15 z nich to pieczenie boczku w piekarniku. Nasze kawałki mięsa wyjdą niezwykle aromatyczne i chrupiące. Jest to idealny dodatek do kanapek, jajek czy nawet naleśników na wytrawnie.

Jeśli chcemy by nasz boczek był jeszcze bardziej chrupiący, możemy piec go na ruszcie. Wówczas jednak trzeba pamiętać o ustawieniu naczynia żaroodpornego pod boczkiem. Trzeba o to zadbać, by cały wytapiający się tłuszcz nie trafił na spód naszego piekarnika, a zamiast tego do odpowiedniego naczynia, które znacznie prościej będzie nam wyczyścić.

Przygotowanie takiego boczku to chwila moment, a smak jest tego wart. Możemy też trochę poeksperymentować z przyprawami dodając na przykład słodką paprykę, płatki chili czy czosnek w proszku.

SKŁADNIKI

  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • W misce mieszamy cukier z ostrą papryką.
  • Każdy plaster boczku obtaczamy w naszej mieszance.
  • Boczek układamy na blaszkę.
  • Pieczemy około 15 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej