Biorę jajka i sezonowe owoce. Ten pieczony omlet podaję na śniadanie lub deser

pieczony omlet z owocami
Autor: Shutterstock Słodkie śniadanie lub obłędny deser. Pieczony omlet z owocami jest pyszny i błyskawiczny.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Omlet to pyszne danie z jajek, które do Polski sprowadziła królowa Maria Sobieska. Od tamtej pory powstały tysiące przepisów na pyszne omlety i wciąż pojawiają się nowe receptury. Jedną z nich jest ten prosty przepis na pyszny omlet z piekarnika z dodatkiem sezonowych owoców. To świetny pomysł na słodkie śniadanie lub oryginalny deser dla całej rodziny. Zobaczcie, jak zrobić szybki omlet z owocami z piekarnika.

Czy można zrobić omlet w piekarniku?

Odpowiedź na to pytanie jest tak prosta jest ten przepis. Oczywiście, że można zrobić omlet w piekarniku. Pyszne i pełne owoców danie z łatwością można samodzielnie przygotować. Wystarczą cztery produkty, szczypta soli i garść sezonowych owoców, aby po chwili cieszyć się obłędnym smakiem doskonałego domowego omletu na słodko.

Jak zrobić omlet z owocami w piekarniku?

Pyszny pieczony omlet wzbogacony sezonowymi owocami jest łatwy i szybki. Przepis nie wymaga ani wielu godzin w kuchni, ani sporego doświadczenia w domowym gotowaniu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i upiec w piekarniku. Danie można podawać i na śniadanie, i na deser. Smakuje o każdej porze dnia.

Jak więc upiec szybki omlet z owocami? Ten przepis warto zapisać, ponieważ to małe danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo proste.

  • 1. krok – przygotowanie owoców
  • 2. krok – ubicie białek
  • 3. krok – połączenie piany z białek z żółtkami i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – przelanie masy do formy i ułożenie owoców
  • 5. krok – upieczenie owocowego omletu w piekarniku

Ile czasu piec omlet w piekarniku?

W tym prostym przepisie pyszny domowy omlet z dodatkiem słodkich owoców piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Formę z masą jajeczną i owocami wstawia się do gorącego piekarnika. Czas pieczenia wynosi 25 minut. Jaka idealnie się zetną, a owoce staną się miękkie. Pieczony omlet z owocami świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobry jest po ostygnięciu.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 200 g sezonowych owoców (borówki, maliny, truskawki, porzeczki)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte owoce osuszyć. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
  • Żółtka wymieszać z cukrem z wanilią.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Do piany z białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
  • Wsypać mąkę pszenną i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać czekoladą i ułożyć owoce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na ciepło na deser lub śniadanie.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej