Biorę jajka i sezonowe owoce. Ten pieczony omlet podaję na śniadanie lub deser
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Omlet to pyszne danie z jajek, które do Polski sprowadziła królowa Maria Sobieska. Od tamtej pory powstały tysiące przepisów na pyszne omlety i wciąż pojawiają się nowe receptury. Jedną z nich jest ten prosty przepis na pyszny omlet z piekarnika z dodatkiem sezonowych owoców. To świetny pomysł na słodkie śniadanie lub oryginalny deser dla całej rodziny. Zobaczcie, jak zrobić szybki omlet z owocami z piekarnika.
Czy można zrobić omlet w piekarniku?
Odpowiedź na to pytanie jest tak prosta jest ten przepis. Oczywiście, że można zrobić omlet w piekarniku. Pyszne i pełne owoców danie z łatwością można samodzielnie przygotować. Wystarczą cztery produkty, szczypta soli i garść sezonowych owoców, aby po chwili cieszyć się obłędnym smakiem doskonałego domowego omletu na słodko.
Jak zrobić omlet z owocami w piekarniku?
Pyszny pieczony omlet wzbogacony sezonowymi owocami jest łatwy i szybki. Przepis nie wymaga ani wielu godzin w kuchni, ani sporego doświadczenia w domowym gotowaniu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i upiec w piekarniku. Danie można podawać i na śniadanie, i na deser. Smakuje o każdej porze dnia.
Jak więc upiec szybki omlet z owocami? Ten przepis warto zapisać, ponieważ to małe danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo proste.
- 1. krok – przygotowanie owoców
- 2. krok – ubicie białek
- 3. krok – połączenie piany z białek z żółtkami i pozostałymi składnikami
- 4. krok – przelanie masy do formy i ułożenie owoców
- 5. krok – upieczenie owocowego omletu w piekarniku
Ile czasu piec omlet w piekarniku?
W tym prostym przepisie pyszny domowy omlet z dodatkiem słodkich owoców piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Formę z masą jajeczną i owocami wstawia się do gorącego piekarnika. Czas pieczenia wynosi 25 minut. Jaka idealnie się zetną, a owoce staną się miękkie. Pieczony omlet z owocami świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobry jest po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 200 g sezonowych owoców (borówki, maliny, truskawki, porzeczki)
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte owoce osuszyć. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
- Żółtka wymieszać z cukrem z wanilią.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Do piany z białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
- Wsypać mąkę pszenną i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać czekoladą i ułożyć owoce.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na ciepło na deser lub śniadanie.