Bez wyrastania czy wyrabiania. Na śniadanie chwyć za ten chlebek gruszkowy

Dieta wegetariańska
Pyszny i prosty domowy chlebek, który zachwyci swoim bogactwem smaków i aromatów. Chlebek z gruszkami świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy lunch. Nie jest trudny w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Ten przepis naprawdę jest wart wypróbowania.
Chlebek z gruszkami nie tylko na śniadanie. Pyszny i prosty wypiek
Ten chlebek jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle aromatyczny. Chlebek z gruszkami to wypiek, który szybko znajdzie cieplutkie miejsce w sercu. Ten wypiek idealnie łączy w sobie prostoę i bogactwo aromatów, tworząc przy tym wyborny wypiek.
Chlebek z gruszkami perfekcyjnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy jako lunch. Można po niego również sięgnąć, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie musimy go zagniatać, ani czekać aż wyrośnie, dzięki czemu proces jego przygotowania jest znacznie szybszy i prosty.
Jeśli chcemy możemy nieco poeksperymentować. Możemy bez problemu przygotować kruszonkę, na górę chleba. Świetnie sprawdzi się również dodatek startej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Możemy również zastąpić gruszki jabłkami tworząc przepyszny chlebek jabłkowy.
Ten przepis jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Warto go przygotować, w szczególności kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Chlebek można zamrażać nawet na okres 3 miesięcy. Zanim jednak to zrobimy, warto podzielić go na kromki, by rozmrażać tylko tyle, na ile mamy ochotę.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 4 gruszki
- 90 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka, cukier, olej i wanilię dobrze mieszamy.
- W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę oczyszczoną.
- Suche składniki powoli dodajemy do mokrych, cały czas mieszając.
- Do masy dodajemy posiekane orzechy i pokrojone w kosteczkę gruszki.
- Ciasto przekładamy do 2 keksówek.
- Pieczemy około godziny w 175 stopniach.