Bataty nadziewam tymi dodatkami i podaję. Najlepsze śniadanie dla całej rodziny

Bataty nadziewam tymi dodatkami i podaję. Najlepsze śniadanie dla całej rodziny
Autor: Shutterstock.com Bataty nadziewam tymi dodatkami i podaję. Najlepsze śniadanie dla całej rodziny
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ziemniaki nie tylko na obiad czy na kolację. Te przepyszne bataty z jogurtem greckim, masłem orzechowym i granolą świetnie się sprawdzą na pożywne i sycące śniadanie. Są proste do przygotowania, a smakują - i wyglądają - obłędnie!

Bataty w wersji śniadaniowej. Zachwyć nimi wszystkich domowników

Aromatyczne i proste do przygotowania bataty z jogurtem, masłem orzechowym i granolą to świetny pomysł na sycące śniadanie. Nie potrzeba dużo, by je przygotować, a bez wątpienia naje się nimi cała rodzina. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by sięgnąć po to aromatyczne śniadanie.

Jeśli chodzi o granolę, to możemy albo sięgnąć po już gotową mieszankę, albo przygotować ją samodzielnie. Jeśli nie wiemy, jak to zrobić, możemy skorzystać z naszego przepisu na orzechowo-kokosową granolę.

Tak przygotowane śniadanie nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Sprawdzi się więc bez problemu również dla naszych gości. A co najlepsze nie jest trudne w przygotowaniu więc jego przygotowanie to prawdziwa "bułka z masłem".

Jeśli więc szukamy inspiracji na ciekawą i smaczną alternatywę dla owsianki czy kanapek, ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje wybornie i nikomu nie powinien sprawić większych problemów. To naprawdę perfekcyjny sposób na przepyszny posiłek.

SKŁADNIKI

  • 4 bataty
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2,5 łyżki masła orzechowego
  • ulubiona granola

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Bataty nakłuwamy widelcem.
  • Smarujemy je oliwą i posypujemy solą.
  • Zawijamy każdego w folię aluminiową i pieczemy około 35 minut.
  • W tym czasie w niewielkiej misce mieszamy masło orzechowe, wodę i odrobinę soli.
  • Gotowe ziemniaki ostrożnie rozcinamy i wypełniamy je jogurtem greckim, naszym masłem orzechowym i ulubioną granolą.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej