Aromatyczny chleb we francuskim stylu. Przepis udaje się każdemu

Dieta wegetariańska
Prosty, domowy chleb we francuskim stylu to świetny pomysł na przepyszne śniadanie. Nie jest trudny do przygotowania, a idealnie sprawdzi się do kanapek czy jako dodatek do grilla lub posiłków. Przygotuj ten aromatyczny chleb w swojej kuchni.
Prosty przepis na niezwykły chleb. Wychodzi za każdym razem
Aromatyczny i świeży chleb to genialny sposób na przepyszne śniadanie. W szczególności jeśli przygotujemy go samodzielnie. Nasz chlebek we francuskim stylu jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi obłędnie za każdym razem i to bez specjalnych umiejętności czy specjalistycznego sprzętu.
Chlebek wychodzi mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz. Sam przepis jest prosty, ale wychodzi fantastycznie. Czas przygotowania jest naprawdę minimalny, jednak ciasto udaje się za każdym razem. Ten przepis udowadnia, że pieczenie chleba nie musi być trudne.
Jeśli chcemy możemy również wykorzystać do tego przepisu mąki pełnoziarnistej lub użyć połowy mąki pszennej i połowy mąki pełnoziarnistej. Jeśli jednak użyjemy mąki pełnoziarnistej możliwe będzie wydłużenie czasu wyrabiania.
Z tego przepisu wyjdą nam dwa bochenki, co może być za dużą ilością dla większości osób. Dlatego mamy też dobrą wiadomość! Nasz chleb bez problemu można zamrozić. Wystarczy owinąć go folią (kiedy już wystygnie) i wsadzić do zamrażalnika.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 650 g mąki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej miseczce mieszamy wodę, drożdże i cukier.
- Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
- Do miksera wrzucamy mąkę oraz sól.
- Mieszając dodajemy mieszankę drożdży.
- Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie (dodajemy mąkę w razie potrzeby).
- Ciasto nacieramy oliwą z oliwek.
- Wkładamy do miski i przykrywamy.
- Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Przekładamy na blat oprószony mąką.
- Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na prostokąty.
- Rolujemy każdy z nich od dłuższego brzegu.
- Układamy na blaszce wyłożonej do papierem do pieczenia.
- Nacinamy każdy bochenek.
- Pieczemy w 190 stopniach przez około 30 minut.