Zaparz espresso i wymieszaj z tymi składnikami. Obłędny sernik kawowy smakuje lepiej niż z cukierni
Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie serniki, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Sernik kawowy ma kremową konsystencję i obłędny aromat świeżo zaparzonego espresso. Jest idealnie słodki i pobije każde podniebienie. Przepis na wyśmienity sernik wzbogacony kawą jest prosty, a przygotowanie trwa kilkanaście minut. Wybierzcie ten prosty przepis i upieczcie przepyszny sernik kawowy.
Z czego zrobić sernik kawowy?
Sernik kawowy to pyszne domowe ciasto, które robi się z prostych składników. Do przygotowania spodu i masy serowej wykorzystuje się produkty, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc wyborny sernik kawowy można piec na najróżniejsze okazje i święta.
Jakie składniki są niezbędne, aby upiec sernik kawowy? Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do zrobienia spodu. Druga obejmuje składniki do masy serowej, a trzecia część to dodatki.
- składniki do spodu – kakaowe herbatniki, masło, kakao
- składniki do masy serowej – ser na sernik z wiaderka, świeżo zaparzone espresso, serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią, jajka, mąka ziemniaczana
- dodatki – kakao, starta czekolada lub małe czekoladki
Jak zrobić sernik kawowy?
Domowy sernik kawowy jest pyszny i rozpływa się w ustach. Przepis na ten wyborny słodki wypiek nie jest skomplikowany, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Z tym sprawdzonym przepisem sernik o smaku kawy zawsze się udaje i smakuje obłędnie.
Jak upiec domowy sernik z dodatkiem kawy espresso? Przygotowanie herbatnikowego spodu i masy serowej o smaku kawy jest łatwe i szybkie, a resztę pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – przygotowanie spodu i podpieczenie go w piekarniku
- 2. krok – przygotowanie masy serowej z dodatkiem kawy espresso
- 3. krok – przelanie masy serowej o smaku kawy na podpieczony spód
- 4. krok – upieczenie sernika kawowego w piekarniku
Jak podawać sernik kawowy?
Obłędny sernik wzbogacony świeżo zaparzonym aromatycznym espresso to propozycja na pyszny domowy deser, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Ciasto świetnie smakuje po rodzinnym obiedzie i sprawdzi się podczas różnych świąt. Sernik kawowy zastąpi tort urodzinowy i ciasto na imieniny. Jak widać, przepis na sernik kawowy warto mieć pod ręką, ponieważ ciasto jest uniwersalne i pyszne.
W tym przepisie sernik, którego smak podkręca kawa espresso, dekoruje się kakao i czekoladą, ale można wybrać także inne dodatki. Idealnie sprawdzi się polewa czekoladowa lub o smaku słonego karmelu. Wierzch sernika o smaku kawy można posypać prażonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Opcji jest mnóstwo i w każdej wersji sernik kawowy smakuje znakomicie.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 100 g herbatników kakaowych
- 70 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka kakao
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 160 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
dodatkowo:- kakao
- starta czekolada lub małe czekoladki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić, a następnie wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć łyżką.
- Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
- Twaróg na sernik przełożyć do większej miski. Dodać serek mascarpone i wsypać cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Wlać espresso i wbić jajka. Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Masę serową przelać na podpieczony spód.
- Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika i piec 40 minut w 180 stopniach C.
- Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje i święta.