Zaparz espresso i wymieszaj z tymi składnikami. Obłędny sernik kawowy smakuje lepiej niż z cukierni

sernik kawowy
Autor: Shutterstock Prosty i szybki, a efektowny i przepyszny. Znakomity sernik kawowy to doskonały deser na każdą okazję.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Jeżeli lubicie serniki, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Sernik kawowy ma kremową konsystencję i obłędny aromat świeżo zaparzonego espresso. Jest idealnie słodki i pobije każde podniebienie. Przepis na wyśmienity sernik wzbogacony kawą jest prosty, a przygotowanie trwa kilkanaście minut. Wybierzcie ten prosty przepis i upieczcie przepyszny sernik kawowy.

Z czego zrobić sernik kawowy?

Sernik kawowy to pyszne domowe ciasto, które robi się z prostych składników. Do przygotowania spodu i masy serowej wykorzystuje się produkty, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc wyborny sernik kawowy można piec na najróżniejsze okazje i święta.

Jakie składniki są niezbędne, aby upiec sernik kawowy? Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do zrobienia spodu. Druga obejmuje składniki do masy serowej, a trzecia część to dodatki.

  • składniki do spodu – kakaowe herbatniki, masło, kakao
  • składniki do masy serowej – ser na sernik z wiaderka, świeżo zaparzone espresso, serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią, jajka, mąka ziemniaczana
  • dodatki – kakao, starta czekolada lub małe czekoladki

Jak zrobić sernik kawowy?

Domowy sernik kawowy jest pyszny i rozpływa się w ustach. Przepis na ten wyborny słodki wypiek nie jest skomplikowany, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Z tym sprawdzonym przepisem sernik o smaku kawy zawsze się udaje i smakuje obłędnie.

Jak upiec domowy sernik z dodatkiem kawy espresso? Przygotowanie herbatnikowego spodu i masy serowej o smaku kawy jest łatwe i szybkie, a resztę pracy wykona piekarnik.

  • 1. krok – przygotowanie spodu i podpieczenie go w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej z dodatkiem kawy espresso
  • 3. krok – przelanie masy serowej o smaku kawy na podpieczony spód
  • 4. krok – upieczenie sernika kawowego w piekarniku

Jak podawać sernik kawowy?

Obłędny sernik wzbogacony świeżo zaparzonym aromatycznym espresso to propozycja na pyszny domowy deser, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Ciasto świetnie smakuje po rodzinnym obiedzie i sprawdzi się podczas różnych świąt. Sernik kawowy zastąpi tort urodzinowy i ciasto na imieniny. Jak widać, przepis na sernik kawowy warto mieć pod ręką, ponieważ ciasto jest uniwersalne i pyszne.

W tym przepisie sernik, którego smak podkręca kawa espresso, dekoruje się kakao i czekoladą, ale można wybrać także inne dodatki. Idealnie sprawdzi się polewa czekoladowa lub o smaku słonego karmelu. Wierzch sernika o smaku kawy można posypać prażonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Opcji jest mnóstwo i w każdej wersji sernik kawowy smakuje znakomicie.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  •  
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 160 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka

  • dodatkowo:
  • kakao
  • starta czekolada lub małe czekoladki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić, a następnie wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć łyżką.
  • Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
  • Twaróg na sernik przełożyć do większej miski. Dodać serek mascarpone i wsypać cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Wlać espresso i wbić jajka. Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Masę serową przelać na podpieczony spód.
  • Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika i piec 40 minut w 180 stopniach C.
  • Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej