Świąteczny sernik: niezawodny przepis na sernik, który nie opada [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]
2021-12-21
łatwy
30 min
8
Świąteczny sernik urzeka magią dekoracji i smakiem. Oto łatwy przepis na niezawodny sernik, który nigdy nie opada. To znaczy mnie nigdy nie opadł, a nie jestem wybitną cukierniczką. Jednak raz na jakiś czas wyciągam babciny przepis na sernik i nigdy mnie zawodzi. Polecam ten sprawdzony przepis na pyszny sernik nie tylko na święta! Zobacz przepis i poniżej galerię zdjęć krok po kroku!
SKŁADNIKI
- 150 g ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive
- 1/2 łyżki masła lub margaryny do przygotowania tortownicy
- 500 g twarogu mielonego, na sernik
- 5 jaj rozmiar M
- 200 g cukru
- 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej (lub margaryny)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub skórką cytrynową
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- tortownica o średnicy 20 cm
- do dekoracji:
- lukier utarty z 1 szklanki cukru pudru, 1 łyżki soku cytrynowego i 2 łyżek wrzątku
- cukiereczki, gwiazdki, perełki
- ciasteczka w kształcie choinki lub pierniczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę posmarować masłem. Na dnie ułożyć pokruszone ciasteczka. Odstawić.
- Jaja wybić, rozdzielić na białko i żółtka.
- Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią oraz solą na puszystą masę.
- Do żółtek dodać twaróg i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać masło pokrojone na kawałki oraz proszek do pieczenia i ucierać do wymieszania.
- W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę.
- Do masy twarogowej dodać pianę z białek. Dodawać w trzech porcjach. Lekko wymieszać.
- Masę przelać do formy na przygotowany spód.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić sernik w formie i jeszcze gorący polać lukrem. Wierzch posypać gotowymi cukiereczkami i ozdobami. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ostudzony sernik przełożyć na paterę, przybrać ciasteczkami, obwiązać wstążką.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe