Świąteczny sernik: niezawodny przepis na sernik, który nie opada [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]

Świąteczny sernik: przepis na niezawodny sernik, który nie opada
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Pyszny sernik w świątecznej odsłonie, dekorowany ciasteczkami, cukiereczkami i wstążką
łatwy
30 min
8

Świąteczny sernik urzeka magią dekoracji i smakiem. Oto łatwy przepis na niezawodny sernik, który nigdy nie opada. To znaczy mnie nigdy nie opadł, a nie jestem wybitną cukierniczką. Jednak raz na jakiś czas wyciągam babciny przepis na sernik i nigdy mnie zawodzi. Polecam ten sprawdzony przepis na pyszny sernik nie tylko na święta! Zobacz przepis i poniżej galerię zdjęć krok po kroku! 

SKŁADNIKI

  • 150 g ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive
  • 1/2 łyżki masła lub margaryny do przygotowania tortownicy
  • 500 g twarogu mielonego, na sernik
  • 5 jaj rozmiar M
  • 200 g cukru 
  • 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej (lub margaryny)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub skórką cytrynową
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tortownica o średnicy 20 cm
  • do dekoracji:
  • lukier utarty z 1 szklanki cukru pudru, 1 łyżki soku cytrynowego i 2 łyżek wrzątku
  • cukiereczki, gwiazdki, perełki
  • ciasteczka w kształcie choinki lub pierniczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę posmarować masłem. Na dnie ułożyć pokruszone ciasteczka. Odstawić. 
  • Jaja wybić, rozdzielić na białko i żółtka.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią oraz solą na puszystą masę.
  • Do żółtek dodać twaróg i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodać masło pokrojone na kawałki oraz proszek do pieczenia i ucierać do wymieszania.
  • W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę.
  • Do masy twarogowej dodać pianę z białek. Dodawać w trzech porcjach. Lekko wymieszać.
  • Masę przelać do formy na przygotowany spód. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawić sernik w formie i jeszcze gorący polać lukrem. Wierzch posypać gotowymi cukiereczkami i ozdobami.  Pozostawić do ostygnięcia. 
  • Ostudzony sernik przełożyć na paterę, przybrać ciasteczkami, obwiązać wstążką.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Świąteczny sernik: przepis na niezawodny sernik, który nie opada

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej