Sernik z czekoladą i ciasteczkami czekoladowymi
2021-03-29

średni
60 min
4
Przepis na sernik z czekoladą i ciasteczkami został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Klaudia Wiśniewska. Doskonałe połączenie sera, czekolady i czekoladowych ciasteczek smakuje i dużym i małym. Sernik idealny na rodzinne spotkanie z okazji świąt.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 80 g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki CUKRU DIAMANT
- 3,5 łyżki mąki
- pół łyżeczki sody
- 2 jajka
- ciasteczka oreo
- 1 kg białego sera
- 4 jajka
- 200 g CUKRU PUDRU DIAMANT
- 200 ml słodkiej lub kwaśnej śmietany 30–36%
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- odrobina esencji waniliowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- Dekoracja:
- 300 ml słodkiej śmietanki 30–36%
- 2 łyżeczki żelatyny (lub 100 g sera mascarpone)
- 2 łyżki CUKRU PUDRU DIAMANT
- 1 łyżeczka kakao
- 50 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
- Masło, kakao, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić lekko. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać. Masę przelać na spód i piec ok. 15 minut do ścięcia wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym cieście ułożyć ciasteczka oreo.
- Ser wymieszać z cukrem, wanilią, dodawać po jednym jajku a na końcu budyń lub mąkę ziemniaczaną. 1/3 masy odłożyć do innej miski.
- Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić mieszając w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Ostudzić do pokojowej temperatury. Wymieszać z odłożoną 1/3 masy serowej. Dodać łyżkę ciemnego kakao, ponownie wymieszać.
- Na podpieczonym spodzie ułożyć możliwie symetrycznie 8 ciastek. Zalać je połową jasnej masy.
- Przy pomocy łyżki nakładać delikatnie wykładać punktowo warstwę masy z czekoladą, delikatnie wygładzić powierzchnię.
- Wyłożyć na to masę białą. 4 ciastka oreo pokruszyć i rozsypać na białej warstwie.
- Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie ( garnek, blaszkę, żaroodporne) z ok.1,5 l wrzątku. Na środkowej półce na kratce ustawić sernik. Piec 10 minut i zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec kolejne 50 minut. Pozostawić do przestygnięcia w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem chłodzić w lodówce min. 6 godzin.
- Śmietankę ubić pod koniec dodając cukier i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku, przestudzoną żelatynę. Można też usztywnić krem miksując go z mascarpone. Udekorować ciasto i posypać wiórkami czekolady startej nożykiem do obierania warzyw.