Sernik z czekoladą i ciasteczkami czekoladowymi

2021-03-29
Klaudia Wiśniewska
Sernik z czekoladą i ciasteczkami
Autor: Klaudia Wiśniewska Przepis na sernik z czekoladą i ciasteczkami  nadesłała Pani Klaudia Wiśniewska
średni
60 min
4

Przepis na sernik z czekoladą i ciasteczkami został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Klaudia Wiśniewska. Doskonałe połączenie sera, czekolady i czekoladowych ciasteczek smakuje i dużym i małym. Sernik idealny na rodzinne spotkanie z okazji świąt. 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 80 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki CUKRU DIAMANT
  • 3,5 łyżki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • ciasteczka oreo
  • 1 kg białego sera
  • 4 jajka
  • 200 g CUKRU PUDRU DIAMANT
  • 200 ml słodkiej lub kwaśnej śmietany 30–36%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • odrobina esencji waniliowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  •  
  • Dekoracja:
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30–36%
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 100 g sera mascarpone)
  • 2 łyżki CUKRU PUDRU DIAMANT
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
  • Masło, kakao, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić lekko. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać. Masę przelać na spód i piec ok. 15 minut do ścięcia wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym cieście ułożyć ciasteczka oreo.
  • Ser wymieszać z cukrem, wanilią, dodawać po jednym jajku a na końcu budyń lub mąkę ziemniaczaną. 1/3 masy odłożyć do innej miski.
  • Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić mieszając w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Ostudzić do pokojowej temperatury. Wymieszać z odłożoną 1/3 masy serowej. Dodać łyżkę ciemnego kakao, ponownie wymieszać.
  • Na podpieczonym spodzie ułożyć możliwie symetrycznie 8 ciastek. Zalać je połową jasnej masy.
  • Przy pomocy łyżki nakładać delikatnie wykładać punktowo warstwę masy z czekoladą, delikatnie wygładzić powierzchnię.
  • Wyłożyć na to masę białą. 4 ciastka oreo pokruszyć i rozsypać na białej warstwie.
  • Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie ( garnek, blaszkę, żaroodporne) z ok.1,5 l wrzątku. Na środkowej półce na kratce ustawić sernik. Piec 10 minut i zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec kolejne 50 minut. Pozostawić do przestygnięcia w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem chłodzić w lodówce min. 6 godzin.
  • Śmietankę ubić pod koniec dodając cukier i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku, przestudzoną żelatynę. Można też usztywnić krem miksując go z mascarpone. Udekorować ciasto i posypać wiórkami czekolady startej nożykiem do obierania warzyw.
Klaudia Wiśniewska