Sernik - przekładaniec - wyśmienity dodatek do bożonarodzeniowego śniadania
2021-03-29
średni
0 min
4
Sernik przekładany to znakomity przysmak, doskonały zarówno na rodzinny podwieczorek, jak i dodatek do bożonarodzeniowego śniadania. Zobaczcie, jak go przygotować.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej jasnej typ 700
- 1 szklanka cukru pudru, cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
- 12 dag margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 2 jaja
- 3 łyżki śmietany 22 proc.
- 2 czubate łyżki kakao
- aromat arakowy
- składniki na masę serową:
- 1 kg wysokogatunkowego twarogu
- 1,5 szklanki cukru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
- 250 g margaryny
- 3 jaja
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka aromatu arakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę, miód i cukier umieszczamy w rondlu i rozpuszczamy, nie dopuszczając do zagotowania.
- Kiedy płyn ostygnie, wlewamy go do mąki wymieszanej z sodą i kakao.
- Dodajemy jaja, śmietanę i aromat, a następnie zagniatamy ciasto.
- Schładzamy ciasto w lodówce przez kwadrans i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
- Pieczemy w tortownicy od 3 do 5 cienkich krążków półkruchego ciasta w temperaturze 180 st. C. Im więcej placków, tym sernik będzie smaczniejszy.
- Upieczone krążki ciasta są twarde i kruche, więc należy je delikatnie ułożyć warstwowo, przekładając papierem do pieczenia.
- Podczas, gdy placki stygną przygotowujemy masę serową. W dużym rondlu umieszczamy twaróg, cukier, jaja, aromat i mąkę ziemniaczaną.
- Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
- Dodajemy margarynę i włączamy palnik pod rondlem.
- Masę serową gotujemy na małym ogniu, bez przerwy mieszając przez około 15-20 minut.
- Gorącą, gęstniejącą masą przekładamy kruche placki umieszczone w tortownicy.
- Po zakończeniu pracy tortownicę można przykryć drewnianą deską do krojenia i dodatkowo obciążyć dowolnym przedmiotem. Przyspieszy to proces nasączania kruchego ciasta.
- Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na całą noc, wtedy będzie odpowiednio wilgotny i zwarty.
- Wierzch sernika można udekorować polewą czekoladową lub posypać kakao.
- Przechowując ciasto w lodówce warto umieścić je w szczelnym pojemniku, gdyż odpowiednio przechowywane zachowuje świeżość do pięciu dni.