Sernik - przekładaniec - wyśmienity dodatek do bożonarodzeniowego śniadania

2021-03-29
Sernik świąteczny - ukoronowanie świątecznego śniadania
Autor: Archiwum Sernik świąteczny może okazać się wyśmienitym dodatkiem do bożonarodzeniowego śniadania.
średni
0 min
4

Sernik przekładany to znakomity przysmak, doskonały zarówno na rodzinny podwieczorek, jak i dodatek do bożonarodzeniowego śniadania. Zobaczcie, jak go przygotować.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • składniki na ciasto:
  •  
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej jasnej typ 700
  • 1 szklanka cukru pudru, cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
  • 12 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany 22 proc.
  • 2 czubate łyżki kakao
  • aromat arakowy
  •  
  • składniki na masę serową:
  •  
  • 1 kg wysokogatunkowego twarogu
  • 1,5 szklanki cukru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
  • 250 g  margaryny
  • 3 jaja
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu arakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę, miód i cukier umieszczamy w rondlu i rozpuszczamy, nie dopuszczając do zagotowania.
  • Kiedy płyn ostygnie, wlewamy go do mąki wymieszanej z sodą i kakao.
  • Dodajemy jaja, śmietanę i aromat, a następnie zagniatamy ciasto.
  • Schładzamy ciasto w lodówce przez kwadrans i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
  • Pieczemy w tortownicy od 3 do 5 cienkich krążków półkruchego ciasta w temperaturze 180 st. C. Im więcej placków, tym sernik będzie smaczniejszy.
  • Upieczone krążki ciasta są twarde i kruche, więc należy je delikatnie ułożyć warstwowo, przekładając papierem do pieczenia.
  • Podczas, gdy placki stygną przygotowujemy masę serową. W dużym rondlu umieszczamy twaróg, cukier, jaja, aromat i mąkę ziemniaczaną.
  • Wszystko mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
  • Dodajemy margarynę i włączamy palnik pod rondlem.
  • Masę serową gotujemy na małym ogniu, bez przerwy mieszając przez około 15-20 minut.
  • Gorącą, gęstniejącą masą przekładamy kruche placki umieszczone w tortownicy.
  • Po zakończeniu pracy tortownicę można przykryć drewnianą deską do krojenia i dodatkowo obciążyć dowolnym przedmiotem. Przyspieszy to proces nasączania kruchego ciasta.
  • Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na całą noc, wtedy będzie odpowiednio wilgotny i zwarty.
  • Wierzch sernika można udekorować polewą czekoladową lub posypać kakao.
  • Przechowując ciasto w lodówce warto umieścić je w szczelnym pojemniku, gdyż odpowiednio przechowywane zachowuje świeżość do pięciu dni.