Sernik pieczony w słoiczku: obłędny przepis na pyszny deser ze słoika

Sernik pieczony w słoiczku: obłędny przepis na pyszny deser ze słoika
Autor: Shutterstock Pyszny sernik pieczony w słoiku podany z konfiturą malinową i winogronami
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Sernik pieczony w słoiczku to absolutnie fantastyczny pomysł na porcje pysznego serniczka. I co najważniejsze słoiczki myjemy dopiero po ich opróżnieniu! Oto przepis na pyszny, puszysty i delikatny sernik waniliowy pieczony w słoiczkach. Gorąco polecam ten pyszny mus twarożkowy!

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 g tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml konfitury malinowej do podania
  • 1 garść ciemnych winogron
  • 6 słoiczków o pojemności 150 ml lub 4 o pojemności 200 ml

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybij ze skorupek, oddziel żółtka od białek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy żółtkowej dodaj porcjami twaróg i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystko razem wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj w trzech porcjach do masy sernikowej, lekko wmieszaj pianę w masę.
  • Masę sernikową przełóż do 4 niewielkich słoiczków do 2/3 wysokości. Wstaw do brytfanny i wlej wrzącą wodę do 1/2 wysokości słoiczka. Ten sposób pieczenia nazywamy kąpielą wodną. Brytfannę przykryj folią aluminiową, niezbyt szczelnie lub po prostu zrób w niej kilka dziurek.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w kąpieli wodnej przez 25 minut w 160°C.
  • Podawaj z konfiturami lub świeżymi owocami albo jednym i drugim.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej