Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik na ciasteczkowym spodzie
Autor: Shutterstock Wierzch sernika można polać kajmakiem i posypać orzechami
łatwy
45 min
4

Na święta wypróbuj przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie pachnącą cynamonem, z dodatkiem orzechów i miodu. Sernik świąteczny z tego przepisu wychodzi wyjątkowo puszysty, wilgotny i delikatny, czyli taki, jak lubimy najbardziej. Oto sposób przygotowania. 

Dodatek miodu i cynamonu zmienia ten delikatny sernik w ciasto z pazurem. Aromatyczny dodatek oraz miód podkręcają smak sernika, nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Nie bójmy się eksperymentować z dodatkami do sernika, dobrze pasuje do niego tradycyjna wanilia, czekolada - zwłaszcza biała dla miłośników słodkiego delikatnego smaku - oraz gorzka, dla tych, którzy cenią kontrasty.

Sprawdź też inne przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 100 g orzechów włoskich
  • 125 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 500 g mielonego twarogu
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g miodu
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasteczka pokrusz drobno, dodaj roztopione masło i 1/2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj całość i wypełnij spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj spód, na przykład
  • Twaróg zmiksuj, dodając powoli pojedynczo jajka. Dodaj kolejno miód, 1 łyżeczkę cynamonu, mąkę i dalej miksuj całość na jednolitą masę.
  • Gotowe ciasto wylej na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Ciasto delikatnie posyp posiekanymi orzechami.
  • Ciasto piecz ok. 80 minut w temperaturze 160ºC. Po upieczeniu ostudź ciasto przez dwie godziny, po czym włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe