Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Na święta wypróbuj przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie pachnącą cynamonem, z dodatkiem orzechów i miodu. Sernik świąteczny z tego przepisu wychodzi wyjątkowo puszysty, wilgotny i delikatny, czyli taki, jak lubimy najbardziej. Oto sposób przygotowania.
Dodatek miodu i cynamonu zmienia ten delikatny sernik w ciasto z pazurem. Aromatyczny dodatek oraz miód podkręcają smak sernika, nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Nie bójmy się eksperymentować z dodatkami do sernika, dobrze pasuje do niego tradycyjna wanilia, czekolada - zwłaszcza biała dla miłośników słodkiego delikatnego smaku - oraz gorzka, dla tych, którzy cenią kontrasty.
Sprawdź też inne przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 100 g orzechów włoskich
- 125 g ciastek pełnoziarnistych
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
- 500 g mielonego twarogu
- 3 łyżki mąki
- 150 g miodu
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasteczka pokrusz drobno, dodaj roztopione masło i 1/2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj całość i wypełnij spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj spód, na przykład
- Twaróg zmiksuj, dodając powoli pojedynczo jajka. Dodaj kolejno miód, 1 łyżeczkę cynamonu, mąkę i dalej miksuj całość na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto wylej na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Ciasto delikatnie posyp posiekanymi orzechami.
- Ciasto piecz ok. 80 minut w temperaturze 160ºC. Po upieczeniu ostudź ciasto przez dwie godziny, po czym włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.