Sernik limonkowy z białą czekoladą na zimno
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Sernik limonkowy na zimno to doskonały deser na popołudnie w gronie rodziny lub przyjaciół. Do aromatycznej i gorącej herbaty pasuje jak ulał! Zobaczcie, jak go przyrządzić.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 220 g herbatników maślanych,
- 100 g stopionego masła,
- skórka starta z 1 limonki
- Masa serowa:
- 500 g twarogu mielonego sernikowego,
- 200 g śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),
- 400 g mleka słodzonego skondensowanego,
- 100 g białej czekolady,
- sok wyciśnięty z 6 limonek,
- skórka starta z 3 limonek,
- 2 czubate łyżki żelatyny
- Polewa:
- 100 g białej czekolady,
- 60 g śmietanki kremówki
- Dekoracja:
- 200 g śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),
- 1 czubata łyżka cukru pudru,
- skórka starta z 1 limonki (1 łyżka),
- 1 limonka pokrojona w plastry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od wyszorowania i sparzenia 7 limonek. Z 4 limonek zetrzeć skórkę, następnie z 6 wycisnąć sok. 1 łyżkę startej skórki odstawić na bok do dekoracji. Pozostałą całą 1 limonkę również odłożyć do dekoracji.
- Żelatynę wsypać do szklanki, zalać połową wyciśniętego soku z limonki, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia.
- Herbatniki zmielić w blenderze i przesypać do miski. Dodać stopione masło i 1 łyżkę skórki z limonki (czyli mniej więcej z 1 limonki). Całość dokładnie wymieszać tak, aby konsystencją przypominało mokry piasek. Przesypać do przygotowanej tortownicy i wylepić dno i boki do wysokości połowy tortownicy. Odstawić do lodówki.
- 100 g czekolady posiekać, przełożyć do miski, miskę ustawić na rondelku z gotującą się niewielką ilością wody i w tzw. kąpieli wodnej roztopić czekoladę (można też roztopić ją w mikrofalówce, ale trzeba stale kontrolować jej stan i co kilkanaście sekund przemieszać łyżeczką). Miskę z czekoladą odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Napęczniałą żelatynę rozpuścić, wkładając szklankę do większej miski z gorącą wodą albo na ok. 30 sekund do mikrofalówki. Do ciepłej, rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały sok z limonki, aby obniżyć jej temperaturę.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę (prosto z lodówki) ubić mikserem na sztywno.
- Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać mleko skondensowane i stopioną czekoladę, zmiksować na gładką masę bez grudek. Miksując, wlać żelatynę rozpuszczoną w soku z limonki. Następnie dodać pozostałą skórkę startą z limonki (ok. 3 łyżki, nie wliczając tej do dekoracji) oraz ubitą śmietanę. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera, aż bita śmietana połączy się z masą serową. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po tym czasie przygotować polewę z białej czekolady: do rondelka wlać 60 g śmietanki kremówki, podgrzać do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika. Dodać 100 g połamanej na kawałki białej czekolady, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Całkowicie stężały sernik wyjąć z tortownicy. Najpierw delikatnie okroić brzegi dużym nożem, ostrożnie zdjąć obręcz, następnie unosząc sernik dłonią, drugą ręką usunąć spód tortownicy i papier do pieczenia.
- Na krótko przed podaniem udekorować sernik: 200 g schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z końcówką w kształcie gwiazdy i udekorować sernik. Na koniec ozdobić odłożoną skórką z limonki i pokrojonymi na ćwiartki plasterkami pozostałej, siódmej limonki.