Sernik krakowski według Magdy Gessler

Zuzanna Lubart
Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Sernik krakowski ma typową kratkę z kruchego ciasta na wierzchu
średni
40 min
4

Przepis na sernik krakowski Magdy Gessler podbija serca wielbicieli ciast! Wypróbuj tradycyjny sernik z kratką w kruchego ciasta na wierzchu, według pomysłu Magdy Gessler. Podobnie jak ona, udekoruj go płatkami świeżych kwiatów. Tak udekorowany sernik będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. 

Sernik z własnoręcznie mielonego twarogu ma inną konsystencję i smak, niż serniki przyrządzane z twarogu z wiaderka, fabrycznie przygotowanego. Ciasto z twarogu jest  bardziej zwarte, może być też bardziej wyraziste w smaku. My polecamy takie rozwiązanie, bo twarogi zawierają mniej konserwantów i dodatkowych substancji niż sery z wiaderka.

Sprawdź też inne nasze przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 350 g cukru
  • 11 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • Sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę pszenną, masło pokrojone w kostkę, 100 g cukru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki.
  • Twaróg dwukrotnie zmiel maszynką do mielenia.
  • Weź 10 jajek. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 250 g cukru. Połącz z serem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Wymieszaj.
  • Białka ubij z z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj do masy serowej i ostrożnie wymieszaj.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. 
  • Tortownicę wysmaruj masłem. Dno wylep 2/3 ciasta, formując wysoki rant. Na ciasto wyłóż masę serową. Z reszty ciasta przygotuj paski. Ułóż je na wierzchu sernika tworząc kratkę.
  • Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 60 minut.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Zuzanna Lubart