Sernik dalgona coffee - ciasto bez pieczenia inspirowane pysznym kawowym deserm

Sernik dalgona caffee
Autor: Shutterstock Sernik dalgona caffee to pyszny kawowy deser.
łatwy
45 min
8

Dalgona coffee była hitem ubiegłej wiosny, delikatny, aksamitny napój kawowy pozwalał przenieść się w myślach z domowego zacisza do tętniącej życiem kawiarni. Sernik dalgona coffee to inspirowane tym fantastycznym smakiem ciasto, które przygotowuje się łatwo i bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 1 opakowanie krakersów pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • Esencja kawowa:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru
  • Masa serowa:
  • 500 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 opakowanie śmietany 30 lub 36% tłuszczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krakersy drobno pokrusz. Masło ubij z cukrem i kakao, dodaj do niego krakersy, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.
  • Aby przygotować polewę dokładnie zmiksuj kawę rozpuszczalną z cukrem i gorącą wodą, aż powstanie lekka, jasna pianka. Odstaw.
  • Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Ser zmiksuj dokładnie z cukrem i esencją waniliową na lekką masę, dodaj bitą śmietanę i esencję kawową i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
  • Masę serową wyłóż na schłodzony spód z krakersów i wstaw ponownie do lodówki na 3-4 godziny.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej