Przepis na sernik pomarańczowy. Wyśmienite ciasto na Boże Narodzenie

sernik pomarańczowy
Autor: Shutterstock Sernik pomarańczowy jest pyszny i kremowy.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Sernik pomarańczowy jest pyszny i kremowy. To propozycja na oryginalne ciasto na święta Bożego Narodzenia, które oczaruje pod każdym względem. Przepis na obłędny sernik o smaku pomarańczy jest bardzo łatwy i nie zajmuje wielu godzin. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na rodzinie, w tym roku wybierzcie przepis na sernik pomarańczowy. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony.

Sernik pomarańczowy – składniki

Na liście produktów, z których robi się pyszny sernik z pomarańczą, znalazły się proste składniki. Są w sklepach przez cały rok, ale ten słodki wypiek najlepiej smakuje podczas Bożego Narodzenia. Z czego więc zrobić dokonały sernik pomarańczowy?

Do przygotowania domowego sernika z pomarańczą należy przygotować:

  • ser twarogowy na sernik z wiaderka
  • serek mascarpone
  • śmietankę
  • cukier
  • ekstrakt pomarańczowy i waniliowy
  • jajka
  • mąkę pszenną
  • skórkę otartą z pomarańczy

Jak zrobić sernik pomarańczowy?

Przepis na pyszny i rozpływający się w ustach sernik o smaku pomarańczowym nie jest trudny. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowego sernika, z tym sprawdzonym przepisem zrobicie go na medal. Masę serową przygotowuje się za pomocą miksera w tempie błyskawicznym. Jak więc zrobić domowy sernik pomarańczowy?

Do zmiksowanego z mascarpone, cukrem, mąką i skórką pomarańczową twarogu na sernik dodaje się jajka, śmietankę i oba ekstrakty. Kiedy składniki połączą się w jednolitą i gładką masę, przelewa się ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaje już tylko upieczenie sernika pomarańczowego.

Jak upiec sernik pomarańczowy?

Pieczenie sernika pomarańczowego to ważny proces. Formę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Sernik piecze się kwadrans. Następnie temperaturę zmniejsza się do 120 stopni C i sernik piecze się jeszcze 90 minut. Pod żadnym pozorem nie można otwierać piekarnika, aby sernik nie opadł. Kiedy czas się skończy, trzeba lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Jak podawać sernik pomarańczowy?

Przepis na sernik pomarańczowy warto zawsze mieć pod ręką. Ciasto smakuje wybornie, jest orzeźwiające i kremowe. Sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Dzięki temu, że sernik robi się tak łatwo i szybko, można piec go na różne okazje przez cały rok. Zastąpi tort urodzinowy i będzie pysznie smakował na deser po rodzinnym obiedzie.

SKŁADNIKI

  • 750 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg na sernik zmiksować z mascarpone, mąką, cukrem i skórką pomarańczową do połączenia składników.
  • Cały czas miksując, wbijać kolejno jajka, następnie wlać śmietankę, ekstrakt waniliowy i likier pomarańczowy.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Kiedy czas pieczenia minie, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser z okazji Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej