Piernikosernik, czyli piernik z serem. Rewelacyjne świąteczne ciasto 2w1
2022-12-13
łatwy
60 min
4
Sernik na piernikowym spodzie to wilgotne, kremowe i niebiańsko słodkie ciasto. Nie ma lepszego - lekka, kremowa i wilgotna masa po prostu rozpływa się w ustach. Idealna kompozycja korzennego smaku spodu i łagodnego w smaku środka jest po prostu uzależniająca! A dla tych, którym jeszcze mało słodyczy, polecamy wersję z polewą kajmakową na wierzchu.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g pokruszonego piernika lub pokruszonych pierniczków
- 60 g roztopionego masła
- Masa serowa:
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 400 g sera
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- *proporcje na małą tortownicę
- Wierzch:
- (opcjonalnie) 1 puszka masy kajmakowej
- pierniczki i cukrowe gwiazdki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszony piernik lub pierniczki wymieszać dokładnie z roztopionym masłem. Wyłożyć masą dno tortownicy, docisnąć, np. dnem szklanki, żeby powstała zwarta warstwa.
- Podpiec przez 15 min w temp. 180°C. Odstawić do przestygnięcia.
- Miękkie masło rozetrzeć z cukrem za pomocą miksera. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym.
- Następnie dodać ser (jeśli nie jest z wiaderka, wcześniej należy go zblendować) i zmiksować go z pozostałymi składnikami. Dodać obie mąki i wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 150°C przez 60 min. uważając, by zbyt mocno nie zrumienić wierzchu.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Wierzch ciasta można posypać cieniutka warstwa cynamonu lub udekorować polewa czekoladową.
- Jeśli zależy nam na efekcie "wow" można przygotować dekorację z masy kajmakowej oraz piernikowych i cukrowych gwiazdek, jak na zdjęciu.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Polecamy także:
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem
Sernik krakowski według Magdy Gessler