Oryginalny sernik na śmietanie - bez sera, a pyszny!
2022-03-23
łatwy
45 min
4
Oryginalny sernik na śmietanie, bez grama sera to ciasto łatwe do przygotowania, doskonale smakujące i bez grama sera. Na kruchym czekoladowym spodzie, który stanowi delikatny kontrast smakowy z smakowitym słodkim środkiem. A kruszonką, która jest smacznym chrupiącym dopełnieniem.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 250 g masła
- małe opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
- 2 budynie waniliowe
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- 3 opakowania śmietany 18% po 400 g każde
- 3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyrobić ciasto kruche: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 5 żółtek, masło, proszek do pieczenia zagnieść jak najszybciej. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie.
- Po wyrobieniu podzielić ciasto na 3 części - 1/3 ciasta jasnego pozostawić bez zmian, do 2/3 do dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1 h w lodówce.
- Klasyczną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i dno wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
- Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować.
- Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować.
- Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką!
- Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię.
- Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzch masy, tworząc rodzaj kruszonki. Czas pieczenia to 1 - 1,20 h, w temperaturze 170 C (kruszonka powinna się lekko zrumienić, ale środek ciasta pozostać sprężysty).
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe