Oryginalny sernik na śmietanie - bez sera, a pyszny!

Oryginalny sernik na śmietanie, bez grama sera to ciasto łatwe do przygotowania, doskonale smakujące i bez grama sera. Na kruchym czekoladowym spodzie, który stanowi delikatny kontrast smakowy z smakowitym słodkim środkiem. A kruszonką, która jest smacznym chrupiącym dopełnieniem.
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
250 g masła
małe opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
2 budynie waniliowe
1 duże opakowanie cukru wanilinowego
3 opakowania śmietany 18% po 400 g każde
3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wyrobić ciasto kruche: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 5 żółtek, masło, proszek do pieczenia zagnieść jak najszybciej. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie.
Po wyrobieniu podzielić ciasto na 3 części - 1/3 ciasta jasnego pozostawić bez zmian, do 2/3 do dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1 h w lodówce.
Klasyczną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i dno wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować.
Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować.
Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką!
Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię.
Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzch masy, tworząc rodzaj kruszonki. Czas pieczenia to 1 - 1,20 h, w temperaturze 170 C (kruszonka powinna się lekko zrumienić, ale środek ciasta pozostać sprężysty).
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką