Obłędny sernik jak żółty ser z dziurami: przepis na deser jogurtowy z pulpą mango

Obłędny sernik jak żółty ser z dziurami: przepis na deser jogurtowy z pulpą mango
Autor: Shutterstock Przepyszny sernik na zimno o smaku mango, który wygląda jak ser z dziurami
łatwy
30 min
4

Sernik z mango o wyglądzie żółtego sera z dziurami oszołomi Waszych bliskich. Wygląda obłędnie i smakuje niebiańsko. Nie wierzycie? To spróbujcie. Teraz łatwo go przygotować, bo w dyskontach jest gotowe puree z mango w puszkach. Polecam gorąco sernik na zimno z mango! 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 650 ml (około 800 g) jogurtu naturalnego
  • 1 puszka (450 g/250 ml) przecieru - pulpy - z mango 
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt wymieszać z przecierem z mango na jednolitą mieszaninę.
  • Galaretki oraz cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Mieszać co całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Ostudzoną galaretkę dodać do mieszaniny jogurtu i przecieru z mango. Wymieszać.
  • Masę deserową przelać do okrągłej formy tortowej wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Gdy deser stężeje, wyjąć go z formy i przełożyć na paterę.
  • Za pomocą okrągłej wykrawaczki do kulek (z melona lub arbuza) lub po prostu łyżeczki wyciąć po bokach i na powierzchni "serowe dziury", tak jak na zdjęciu powyżej. 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej