Niezawodny sernik z gotowanymi ziemniakami

Niezawodny sernik z gotowanymi ziemniakami
Autor: Shutterstock Ten sernik udaje się zawsze.
łatwy
20 min
4

Ten sernik ma same zalety: smakuje znakomicie, jest łatwy w przygotowaniu i, co najważniejsze, zawsze się udaje. Podpowiadamy jak zrobić pyszny sernik z gotowanymi ziemniakami.

Sernik to ciasto, w którym ilość mąki jest bardzo znikoma lub nie ma jej wcale. Zazwyczaj na dodatek nie jest to mąka pszenna lecz ziemniaczana lub... budyń, który ją zawiera. Dlatego zamiana mąki w serniku na ugotowane ziemniaki ma sens i na pewno nie zaszkodzi wypiekowi.  Dzięki dodatkowi skrobi ziemniaczanej sernik nie opada, jest wilgotny i bardziej pulchny.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z 12 nowymi przepisami na sernik

SKŁADNIKI

  • 750 g twarogu
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g masła
  • 350 g cukru
  • 6 jaj

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce 3 razy. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Z białek ubić pianę.
  • Wszystkie składniki połączyć, delikatnie mieszając szpatułką. Można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Wyłożyć ciasto na blaszkę i piec w 180 st. C przez 40 min.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej