Mleczko kokosowe mieszam z musem owocowym. Ten wegański sernik na zimno to niebo na talerzu

wegański sernik bez pieczenia
Autor: Shutterstock Roślinny sernik bez pieczenia zachwyca smakiem. Każdy jest pod wrażeniem.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszny sernik bez pieczenia z owocami jagodowymi to świetny deser na upalne popołudnie. Ten wegański przysmak wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i składnikami, które nie są pochodzenia zwierzęcego. Ciasto przypadnie do gustu wszystkim bez względu na preferencje smakowe. Oto prosty przepis na szybki wegański sernik niewymagający pieczenia.

Z czego robi się wegański sernik?

W tym przepisie pyszny wegański sernik robi się z kilku składników, które są łatwo dostępne. Wszystkie produkty są pochodzenia roślinnego, więc na liście nie ma ani twarogu, ani żelatyny. Zostały zastąpione mlekiem kokosowym oraz agarem, czyli naturalną substancją zagęszczającą z krasnorostów. Tężeje o wiele szybciej niż żelatyna i jest bezpieczny dla wegan. Wege sernik z owocami jest idealnie słodki, chociaż nie dodaje się do niego białego cukru. Słodkości nadaje miód.

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia wegańskiego sernika bez pieczenia? List składników została podzielona na dwie części:

  • składniki do spodu – orzechy włoskie, nerkowce, daktyle, wiórki kokosowe
  • składniki do masy owocowej – mleczko kokosowe, borówki, jeżyny, miód, agar

Jak zrobić wegański sernik bez pieczenia?

Przepis na rozpływający się w ustach sernik wegański niewymagający pieczenia jest prosty. Czas przygotowania zajmuje około kwadransa, a resztę pracy wykona lodówka. Sernik roślinny powinien się chłodzić, aż masa całkowicie stężeje. Aby przyspieszyć ten proces, formę można wstawić do zamrażarki. Wegański sernik na zimno jest gotowy już po kwadransie.

Wege sernik jest pyszny i smakuje każdemu. Nawet tradycjonaliści będą oczarowani jego smakiem. Dodatkową zaletą tego smakowitego roślinnego deseru jest łatwe i szybkie przygotowanie. Jak więc zrobić wegański sernik bez pieczenia?

  • 1. krok – przygotowanie spodu i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – zmiksowanie owoców
  • 3. krok – podgrzanie mleczka kokosowego z agarem
  • 4. krok – wymieszanie mleczka kokosowego z musem owocowym
  • 5. krok – przelanie masy owocowej na spód i schłodzenie wegańskiego sernika w lodówce

Jak podawać wegański sernik bez pieczenia?

Przepis na ten pyszny wegański przysmak warto mieć pod ręką. Sernik bez pieczenia i bez składników pochodzenia zwierzęcego to dobry pomysł na wyśmienity deser po obiedzie. Ciasto przygotowanie z produktów roślinnych sprawdzi się zawsze i pasuje na każdą okazję. Jest nie tylko pyszne, ale i łatwe do samodzielnego przygotowania.

Gotowy sernik wegański bez pieczenia dekoruje się owocami jak borówki, jeżyny czy truskawki. Pysznym dodatkiem są też płatki migdałowe, które można delikatnie uprażyć na suchej patelni. Wierzch wege sernika na zimno można też oprószyć cukrem pudrem lub skropić polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 200 g daktyli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych

  • masa owocowa:
  • 450 g borówek amerykańskich
  • 400 g mleka kokosowego
  • 200 g jeżyn
  • 3 łyżki agaru
  • 3 łyżki miodu
  •  
  • dodatkowo:
  • świeże owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera przesypać daktyle, orzechy włoskie i nerkowce oraz wiórki kokosowe. Zmielić.
  • Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Formę wstawić do lodówki.
  • Borówki i jeżyny zmiksować na gładko. Można przetrzeć je przez sitko.
  • Do rondelka przelać mleczko kokosowe i podgrzać. Wsypać agar i wymieszać.
  • Dodać mus owocowy i miód. Dokładnie wymieszać, aż składniki się ze sobą połączą.
  • Masę przelać na spód i wyrównać. Wierzch udekorować owocami. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej