Kremowy sernik czekoladowy: bez jajek i mąki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kremowy sernik czekoladowy bez jajek i mąki pszennej zasmakuje każdemu - a jeść mogą go także osoby na diecie bezglutenowej. Nie trzeba do niego wypiekać spodu, lista potrzebnych składników jest krótka, a produkty łatwo dostępne - nic tylko przygotować z nich sernik!
Sernik czekoladowy będzie bardziej aksamitny, jeśli użyjesz 250 gramów twarogu oraz 250 gramów serka mascarpone.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 500 g dobrego mielonego twarogu
- 100 g śmietanki 30%
- 200 g serka waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g
- 3 czubate łyżki kakao
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz o i wysmaruj formę od środka masłem.
- W rondelku umieść kakao, śmietankę, cukier puder i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, stale łyżką, aż masa zrobi się gładka i jednolita.
- Wymieszaj twaróg mielony z serkiem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.
- Dodaj ciepły krem czekoladowy i dobrze wymieszaj mikserem lub blenderem.
- W piekarniku umieść naczynie wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Piecz na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół. Czas pieczenia to 70 minut w temperaturze 170-180 stopni.
- Po upieczeniu sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy, obsyp wiórkami lub posypką czekoladową. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.