Cytrynowe szczęście. Orzeźwiające ciasto na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Co to jest cytrynowe szczęście? To pyszny i orzeźwiający sernik, który jest połączeniem ciasta, masy serowej i cytrynowej galaretki. Zaskoczy łatwością przygotowania i zauroczy pysznym smakiem. Przepis jest bardzo łatwy, a składniki są w sklepach przez cały rok. Cytrynowiec sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Zobaczcie, jak zrobić cytrynowe szczęście i poznajcie sprawdzony przepis.
Cytrynowe szczęście – składniki
Obłędne ciasto o pięknej nazwie robi się z prostych składników, które można kupić nawet w małych sklepach spożywczych. Lista potrzebnych produktów została podzielona na trzy części. Aby zrobić pyszne cytrynowe szczęście, należy przygotować:
- składniki do ciasta – mąka pszenna, mleko, masło, cukier puder i cukier z wanilią, jajka, proszek do pieczenia i szczypta soli
- składniki do masy serowej – serek mascarpone, śmietana kremówka, żelatyna i cukier puder
- składniki do polewy cytrynowej – galaretki cytrynowe, sok z cytryny i wrzątek
Cytrynowe szczęście – przepis
Pyszne ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku nie jest skomplikowany. Cytrynowiec robi się prosto i w miarę szybko, ale aby go spróbować, należy poczekać kilka godzin, aż deser całkowicie stężeje w lodówce.
Przepis na cytrynowiec nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku obłędne ciasto z cytrynową galaretką uda się już za pierwszym razem. Przepis został podzielony na kilka łatwych etapów:
- 1. etap – upieczenie ciasta na spód
- 2. etap – przygotowanie masy serowej
- 3. etap – przelanie masy serowej na spód i schłodzenie w lodówce
- 4. etap – przygotowanie polewy cytrynowej
- 5. etap – schłodzenie ciasta w lodówce
Jak podawać cytrynowe szczęście?
Obłędnie pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny jest uniwersalne i można je robić przez cały rok. Cytrynowiec przygotowany według tego sprawdzonego przepisu sprawdzi się nie tylko podczas upalnego lata, kiedy tego typu ciasta smakują najlepiej. Cytrynowe szczęście można przygotować na różne święta i rodzinne uroczystości. To pomysł na pyszny i lekki deser, który oczaruje obłędnym cytrynowym smakiem.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- masa serowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 400 g sera mascarpone
- 30 g żelatyny + 3 łyżki wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa cytrynowa:- 500 ml wrzątku
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku i stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewać ciepłe mleko.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Żelatynę wymieszać we wrzątku. Kiedy ostygnie, dodać do serka mascarpone i wymieszać.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć na upieczone ciasto. Wierzch wyrównać i wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
- Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Polewę przelać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.