Ciasto harataniec - niepozorny placek serowy z konfiturą i pianką, który powala smakiem

Ciasto harataniec
Autor: Shutterstock Ciasto harataniec to pyszny placek serowy z bezą.
łatwy
50 min
12

Harataniec wygląda dość przeciętnie, ale smakiem przewyższa wiele topowych deserów. Połączenie lekkiej masy serowej z dwoma rodzajami ciasta, warstwą konfitury i chrupiąca bezą daje niesamowity efekt. Spróbujcie, bo warto.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 2 kostki sera trzykrotnie mielonego
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • budyń waniliowy
  • Beza:
  • 6 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • Oraz:
  • 1 słoik ciemnej konfitury, dżemu lub powideł

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i starte na tarce o grubych oczkach masło.
  • Zagnieść ciasto i podzielić w proporcji 1:2. Do mniejszej porcji ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia składników. Obie porcje ciasta włożyć do lodówki na godzinę.
  • Margarynę utrzeć z cukrem pudrem aż powstanie jasna, puszysta masa. Nie przerywając miksowania dodawać po 1 żółtku i partiami budyń. Na koniec do masy dodać ser i dokładnie wymieszać.
  • Białka na bezę ubić na sztywno z odrobiną soli, dodawać cukier po 1 łyżce i miksować, aż się rozpuści w pianie, na koniec dodać kisiel i dokładnie go wymieszać.
  • Przygotować blaszkę wyłożoną papierem, spód wyłożyć połowa jasnego ciasta i posmarować konfiturą. Na nią zetrzeć na grubych oczkach tarki ciasto ciemne.
  • Następnie wyłożyć całą masę serową, zetrzeć na nią resztę białego ciasta i przykryć pianą. Piec  w 180 st.C. przez godzinę.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego

Galeria: Ciasta na herbatnikach - 13 pomysłów na słodkości bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej