Zielona sałatka z kozim serem. Prosta w przygotowaniu i pełna zdrowia

zielona sałatka z kozim serem
Autor: Shutterstock Zielona sałatka z kozim serem to zastrzyk zdrowia i energii.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

W zielonej sałatce z kozim serem znalazły się same pyszności. Do różnych rodzajów sałat dołączył nie tylko oryginalny ser z koziego mleka, ale i grillowana gruszka oraz migdały, żurawina i pestki dyni. Wszystkie składniki doskonale scala aromatyczny sos. Wypróbujcie ten łatwy i szybki przepis i przekonajcie się o magicznych mocach zielonej sałatki.

Dlaczego warto zrobić zieloną sałatkę z kozim serem?

  • To łatwy przepis na pyszną i zdrową sałatkę. Robi się ją w kilku prostych krokach.
  • Przyrządzenie sałatki zajmuje nie więcej niż 20 minut.
  • Lista składników jest krótka, a być może większość produktów jest w domu i nawet nie trzeba iść do sklepu.
  • Zamiast migdałów można dodać orzechy włoskie, laskowe, pistacje lub nerkowce.
  • Gruszkę zastąpi jabłko. W takiej wersji też będzie pysznie i zdrowo.
  • Sałakę wzbogaci dodatek innych grillowanych warzyw. W sezonie pysznie smakuje ze szparagami lub cukinią.
  • To sałatka wegetariańska, ale mięsożercy mogą dodać do niej podsmażony boczek lub pieczoną pierś kurczaka.
  • Smak sosu zaostrzy dodać kilku szczypt mielonego chili lub jedna łyżeczka ostrej musztardy.

Kiedy podawać zieloną sałatkę z kozim serem?

Zielona sałatka jest uniwersalna i można ją jeść przez cały rok. To pomysł na drugie śniadanie, lekki lunch lub kolację. Sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Można też zabrać ją ze sobą na wynos. Ci, którzy lubią eksperymentować, mogą podać ją w czasie świąt wielkanocnych.

SKŁADNIKI

  • 200 g sera koziego
  • 100 g miksu zielonych sałat
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki pestek dyni

  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jasnego octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Do oliwy z oliwek dodać ocet balsamiczny, miód i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Gruszkę obrać i pokroić w paski. Ser kozi pokroić w plastry. Oba składniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej.
  • Sałatę ułożyć na półmisku lub dużym płaskim talerzu. Na wierzchu ułożyć kozi ser i gruszkę. Posypać żurawiną, migdałami i pestkami dyni. Skropić sosem.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej